Oldal kiválasztása

Equus quagga

Natalie, az alföldi zebra kanca örökbefogadója: Cserneczky Tamás

CSALÁD: Lófélék (Equidae)
ELTERJEDÉS: Afrika
TÖMEG: 175-385 kg
ÉLETTARTAM: 20-40 év
ÉLŐHELY: Szavanna
ÉLETMÓD: Csoportos

Az alföldi zebra a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező zebrafaj. Szudán és Etiópia déli részétől Kelet-Afrikán át egészen Dél-Afrikáig megtalálható. Legnagyobb számban a Serengeti-síkságon, a Masai Mara Nemzeti Parkban, Kenya és Tanzánia területén található meg. Több alfaja ismert, a Pécsi Állatkertben nem alfajtiszta példányok és Grant-zebrák, más néven Böhm-zebrák (Equus quagga boehmi) egyaránt bemutatásra kerülnek. Az alföldi zebra a nyílt szavannákat, a nyitott erdőket és cserjékkel tarkított füves élőhelyeket kedveli. Gyakran magasabban fekvő gyepeken, domb-és hegyvidéki régiókban is megtalálható, egészen 4400 méteres magasságig. Elkerüli a sűrű erdőket, sivatagokat és vizes területeket. A zebrák legszembetűnőbb és jól ismert tulajdonsága a testüket borító fekete-fehér csíkozás. A csíkok mintázata alapján a különböző zebrafajok jól elkülöníthetőek egymástól. Ezen kívül az alföldi zebráknál a csíkok mintázata fontos határozóbélyeg az egyes alfajok esetében. Mivel minden zebra csíkozása egyedi, az egyes egyedek is könnyen megkülönböztethetőek egymástól a csíkok segítségével. Az alföldi zebráknál a fehér régióban halványabb, úgynevezett vendégcsíkok is megjelenhetnek. Ennél  a zebrafajnál a csíkozás a nyakon a sörényre is átterjed, valamint az oldalcsíkok elvékonyodó formában a has alatt összeérnek, azonban a lábak alsó részén elhalványulnak, vagy akár teljesen hiányozhatnak is. A ma élő három (egyes rendszerezők szerint négy) zebrafaj közül az alföldi zebra a legkisebb: testhossza 217- 246 cm, a farok hossza 47-56 cm. A hímek (csődörök) nagyobbak a nőstényeknél (kancáknál), továbbá vastagabb a nyakuk is. Csapatokban élő, poligám faj. A csődör több kancából álló háremet tart. A ménest a vezércsődörön és a kancákon kívül az utódok alkotják. A fiatal csődörök 2-3 éves korukban elhagyják a szülői csapatot, és gyakran egynemű hímcsapatokba verődnek addig, amíg elég idősek nem lesznek egy saját hárem elfoglalásához. A csapaton belül a kancák között szoros együttműködés van, ha a vezércsődör elpusztul, a hárem együtt marad, vár egy másik vezérhímre. Növényevő faj, a szavannai életközösség fontos tagja, legelésével befolyásolja a vegetációdinamikát. Az alföldi zebra hangadása a lóhoz hasonló horkantás és prüszkölés, veszély esetén éles füttyöt, majd ugatásszerű nyerítést hallatnak. Egész évben szaporodnak, nincs meghatározott párzási időszakuk. A vemhesség körülbelül egy évig tart, amelynek letelte után egy csikó születik. Az utód egy óra elteltével már lábra áll. A zebracsikók bundája sokkal vastagabb, dúsabb a felnőtt állatokénál, csíkjaik még inkább csokoládébarnák, mint feketék. Amikor levedlik csikószőrüket, csíkjaik besötétednek.  A fiatal zebrák 1-3 évesen lesznek függetlenek szüleiktől, az ivarérettséget 16-22 hónaposan érik el. Ha üldözik, akár 88 km/h sebességet is képes elérni. Ha a futás nem válik be, bátran szembeszáll a ragadozókkal, erőteljes rúgásokkal és harapásokkal védekezik. Az alföldi zebra napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett álltok közé, de néhány alfaja már kipusztult. Bőre értékes árucikk, egyes vidékeken húsát is fogyasztják. Az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását. A zebracsíkok kialakulásának okára több elmélet is született az elmúlt évszázadokban. Az első magyarázat szerint a ragadozóktól védik gazdájukat, ugyanis a csíkok egyfajta optikai csalódást hoznak létre, a ragadozók nehezebben tudják az egyes egyedeket elkülöníteni egymástól. A második elmélet a csíkozást a csoporton belüli szociális kapcsolatok szempontjából tartja fontosnak, hiszen minden egyednek egyedi a mintázata, így könnyen felismerik és megkülönböztetik egymást. Egy másik elmélet a hőszabályozás szempontjából tartja fontosnak a csíkok kialakulását. Egy tanulmány kimutatta, hogy a böglyök és a cecelegyek a csíkos felületeket elkerülik, így valószínűsítik, hogy a jellegzetes mintának köszönhetően az egyszínű lovakkal ellentétben a zebrák védve vannak ezektől az élősködőktól.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb