Bison bison

Brutus, az amerikai bölény bika örökbefogadói:  Marianne Meyer, valamint a PTE ÁOK

Avarka, az amerikai bölénytehén örökbefogadója az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.

msb_logo_rgb

CSALÁD: Tülkösszarvúak (Bovidae)
ELTERJEDÉS: Észak-Amerika
TÖMEG: 318-900 kg
ÉLETTARTAM: 15-40 év
ÉLŐHELY: Préri, erdő
ÉLETMÓD: Csoportos

Az amerikai bölény korábban egész Észak-Amerikában előfordult, a füves területek, nyílt prérik és erdők területén. A bölénycsordák tömeges lemészárlásának következményeként ma már formán csak magán- és védett területeken található meg ez az állatfaj (pl. National Bison Egyesület, Yellowstone Nemzeti Park, Wood Buffalo Park, Northwest Territory, Kanada). Észak-Amerika legnagyobb méretű szárazföldi emlőse, a  hím hossza elérheti a 3,8 métert is, a nőstény esetében a maximális testhossz 3,18 méter, marmagassága a hím esetében 1,86 m, a nőstényé 1,57 m lehet. Két alfaja ismert, a nagyobb méretű és nagyobb púppal rendelkező erdei bölény (Bison bison athabascae) és a némileg kisebb méretű és kisebb púppal rendelkező préribölény (Bison bison bison), a Pécsi Állatkertben az utóbbi alfaj látható. Az amerikai bölény legjellegzetesebb tulajdonsága a hatalmas feje és vállpúpja. A tevékkel ellentétben ez a púp nem tápanyag raktározására szolgál, hanem itt tapadnak meg a fejet rögzítő izmok. Szőrzete barna színű, amely a test elülső felén hosszabb, dúsabb, ez a tulajdonság leginkább a hímeknél szembetűnő. A fajra jellemző az ivari dimorfizmus, a hímek (bikák) sokkal nagyobb méretűek, mint a nőstények (tehenek). Az amerikai bölényt felfelé ívelő, hegyes szarv jellemzi, mely testéhez képest kis méretű. A bölények csapatokban élnek, melyeket csordának nevezünk.  Közös csordát alkotnak a tehenek, a három évnél fiatalabb bikák és néhány idősebb bika. Az ivarérett bikák olykor magányosan vagy egynemű hímcsapatokban élnek,  melyek létszáma a 30 egedet is elérheti. A csordára jellemző a hierarchia, a bikák az egymással vívott harc alapján döntik el a rangsort. A domináns hím gyakrabban párosodik. A bikák mellett a teheneknél is hierarchia figyelhető meg a csordán belül, az idősebb állatok dominánsak.  Az amerikai bölény növényevő, táplálékának legnagyobb részét különböző fűfélék alkotják. A párzási időszak júniustól szeptemberig tart, melynek során a hímek harcolnak egymás között a nőstények kegyeiért. A domináns bikák féltékenyen kergetik el a tehenektől a rivális hímeket. A vemhességi idő körülbelül 285 nap, melynek letelte után egy borjú születik, melynek tömege születésekor 15-25 kg. Az ikrek nagyon ritkák. A nőstény védi a borjakat, a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A borjak születéskor zsemlebarna színűek, bundájuk két-három hónaposan válik a felnőttekre jellemző sötétbarna színűvé. Az utódok éves korukra lesznek teljesen önállóak. A bikák három éves korukban válnak ivaréretté, azonban gyakran csak hat éves kortól szaporodnak, ekkora érik el azt a testméretet, amellyel már versenybe tudnak szállni más hímekkel. A nőstények két- három évesen már ivarérettek.  Az amerikai bölény nagyon jó úszó, valamint futó, képesek elérni akár a 62 km/h sebességet is. Kiváló a szaglása és hallása, ami nélkülözhetetlen a tájékozódásban. Az egyedek közötti kommunikáció hangos morgásokban, felhorkantásokban nyilvánul meg, illetve a szaporodási időszakban kémiai jelekkel kommunikálnak egymással. A felnőtt egyedeknek méretük és tekintélyt parancsoló megjelenésük miatt csak kevés természetes ellenségük van, a nagyobb ragadozók inkább a beteg, idős egyedeket vagy a borjakat támadják. A prérin élő indián törzsek számára nélkülözhetetlen vadázszsákmány volt az amerikai bölény, számtalan módon hasznosították, felhasználták a húsát, bőrét, szőrét, sőt, csontjait, belső szerveit és a trágyáját is. A fehér ember megjelenésével elkezdődött a bölények kíméletlen vadászata, melynek eredményeként a faj majdnem kipusztult. Az amerikai bölény állatkerteknek és vadrezervátumoknak köszönheti fennmaradását. Napjainkra szerencsére már több százezer példány számlál a faj világállománya. Az amerikai bölényt újabban egyre több helyen étkezési céllal tenyésztik.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb