Oldal kiválasztása

Leontopithecus chrysomelas

 Az aranyfejű oroszlánmajom örökbefogadója:

  • Gál Petra
  • Kárpáti Beáta
  • Harth Józsefné
  • Vasvári István
CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 360-700 g
ÉLETTARTAM: 21 év fogságban
ÉLŐHELY: Erdő
ÉLETMÓD: Csoportos

Az aranyfejű oroszlánmajom (melyet olykor aranyfejű oroszlánmajmocskának is neveznek) Dél-Amerika lakója. Kizárólag Brazíliában fordul elő, az ország endemikus  (bennszülött) állatfaja. Élőhelyeinek fokozatos pusztulása miatt napjainkban már csak az ország déli, délkeleti részén található meg. A trópusi erdők lakója, a lombkoronában 3-10 méter magasságban mozog, a talajra csak ritkán ereszkedik le. A faj viszonylag kis termetű, testhossza 20-33,6 cm, a farok hossza  31,5-40 cm. Fejéhez képest viszonylag nagy szemfogakkal rendelkezik. Szőrzetének alapszíne  fekete, fejét hosszú,  aranyszínű sörény keretezi, amelyről a faj a nevét is kapta. A hímek és nőstények szinte teljesen azonos megjelenésűek és méretűek. Nappal aktív, az éjszakát odúkban vagy fán lakó növények között menedéket keresve tölti. Az aranyfejű oroszlánmajmok 2-8 egyedből álló családi csoportokban élnek, melyet egy pár és utódaik alkotnak. A felnőtt egyedek agresszívan védik a területüket a betolakodó fajtársakkal szemben. Egy-egy csoport territóriumának nagysága akár 75 hektár is lehet. Az egyedek hangjelzésekkel és szaganyagok segítségével kommunikálnak egymással. A szaporodási időszak többnyire a meleg és esős évszakra tehető, szeptembertől márciusig.  Az aranyfejű oroszlánmajomra jellemző, hogy monogám, egy életre választ párt. A vemhesség 125-132 napig tart, melynek letelte után kettő (ritkábban egy vagy három) utód születik. A kölykök gondozásában mindkét szülő és a nagyobb testvérek is részt vesznek. A nőstények már 18 hónaposan, míg a hímek csak 24 hónaposan válnak ivaréretté. Az élőhelyének pusztulása miatt az utóbbi időben az aranyfejű oroszlánmajom az utóbbi időben a természetes erdők mellett a kakaóültetvényeken is megjelent. A négy oroszlánmajom-faj közül az aranyfejű oroszlánmajom egyedszáma a legnagyobb, ennek ellenére veszélyeztetett faj. Egyedszáma jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben, ráadásul a fennmaradó vadon élő populáció csak Brazília egy kis részén fordul elő, ami tovább veszélyezteti ennek a kis méretű majomfajnak a fennmaradását. Az aranyfejű oroszlánmajmot az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb