Oldal kiválasztása

Camelus dromedarius

 

CSALÁD: Tevefélék (Camelidae)
ELTERJEDÉS: Észak-Afrika, Arab- félsziget, Ausztrália
TÖMEG: 400-600 kg
ÉLETTARTAM: 40-50 év
ÉLŐHELY: sivatag
ÉLETMÓD: csoportos

Más néven dromedár. Az eredeti elterjedési területe Észak-Afrika és az Arab-félsziget, de emberi közvetítéssel a világ más tájaira, pl. Ausztráliába is eljutott. A ma élő összes egypúpú teve háziasított, vagy visszavadult állat, a vad ős napjainkra kipusztult.  A dromedár száraz területek lakója, tökéletesen alkalmazkodott a sivatagi körülményekhez. Magassága 1.8-2 m közötti. A hímek (csődörök) magasabbak és nehezebbek a nőstényeknél (kancák). Az egypúpú teve megjelenését hosszú, ívelt nyak, mély, keskeny mellkas és egyetlen púp jellemzi. Szőrzetének színe változatos. A szőrzet a torok, a váll, és púp környékén hosszabb, mint a test többi részén. Növényevő, ha teheti, naponta 8-12 órát tölt legeléssel. Az egypúpú tevének 6-8-szor annyi sóra van szüksége, mint más állatoknak, így az étrendjének egyharmada sótűrő növényekből áll. A teve tökéletesen alkalmazkodott a sivatagi életmódhoz. A púp a közhiedelemmel ellentétben nem víz, hanem zsír, vagyis tartalék tápanyag raktározására szolgál. Mérete és alakja az állat egészségi állapotától függ, éhezés esetén a púp kisebb és az egyik oldalra elhajolhat. A dromedár megvastagodott ajkai segítségével a durva, tüskés növényeket is el tudja fogyasztani. Hosszú, kétsoros szempillái megvédik az állat szemét attól, hogy homok kerüljön bele. Homokvihar esetén képes orrlyukait lezárni. Térdein a bőr megvastagodott, megkeményedett, így nem égeti meg a tevét a forró homok, amikor lefekszik. A dromedár képes elviselni akár 30 %-os vízveszteséget is, ami miatt más emlős hamar elpusztulna. Ha hosszú szomjazás után vízhez jut, képes  100 liter vizet 10 perc alatt meginni. Az egykori vad őshöz hasonlóan a háziasított dromedár is csapatokban él, melyek létszáma 2-20 egyed között változhat. Elvadult állatoknál megfigyelték, hogy a csapat egy csődörből, több kancából és csikóikból áll. A fiatal hímek gyakran egynemű agglegénycsapatokba verődnek. A párzási időszakban a hímek versenyeznek a nőstények kegyeiért: vaskos ajkaikat csattogtatják, fejüket fel-le mozgatják, harc közben az ellenfél lábát megharapva igyekeznek földre küldeni a a másikat. A párzás átlagosan 11-15 perc hosszú. A vemhesség 15 hónapig tart, melynek letelte után egy utód születik, melyet csikónak nevezünk. A nőstény 1-2 évig szoptatja, neveli csikóját. A nőstények 3 éves korukban, a hímek 5 évesen válnak ivaréretté. Hazájában nélkülözhetetlen háziállat, bár gazdájával szemben kissé makacs, agresszív lehet, mely elsősorban a  csődörökre jellemző.  A dromedárt húsáért, tejéért, gyapjújáért, bőréért hasznosítják, ezen kívül tevegelésre, teherhordásra is használják.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb