Oldal kiválasztása

Saimiri sciureus sciureus

A mókusmajmok örökbefogadói: Weninger András; Weninger Tamara Lilla; Mózsi Veronika

Murmuc, a mókusmajom örökbefogadója: Kolonics Karolina

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 925 g
ÉLETTARTAM: 21-27 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

A mókusmajmok öt fajának mindegyike Dél-Amerikában őshonos. A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő közönséges mókusmajom (melyet gyakran röviden csak mókusmajomnak neveznek) a kontinens északi területein őshonos, élőhelye Dél-Kolumbiától, Dél-Ecuadortól és Észak-Perutól Guyanán át Közép-Brazíliáig terjed. Nyugat-Brazíliában az Amazonas jelenti elterjedése déli határát. Trópusi esőerdőkben, másodlagos erdőkben, illetve az erdők szélén fordul elő. Leginkább a középső lombkoronaszinten tartózkodik, de néha megfigyelhető a talajon vagy a felső lombkoronaszinten. A közönséges mókusmajom testhossza 22–48 cm, a farok hossza 36–47 cm. Testének alapszíne sárga, szürkészöld árnyalattal, amely a hasán sárgásfehérbe megy át. Arcán és fülein a szőrzet több helyen fehér, farka vége pedig fekete. Szájának környéke fekete. Alkarja, karja, keze és lába narancssárga. A hímeknek nagy szemfogaik vannak.  A mókusmajmok csoportosan élnek, egy csoportban akár 300 egyed is lehet. Ezen belül mindig vannak kisebb csoportok, amik a szaporodási időszakon kívül a kor, nem és családi szerep alapján különülnek el. Ezek a csoportok a párzási időszak alatt felbomlanak. A csoport nagysága az élőhelytől és a környezet eltartó képességétől is függ. Nagyon mozgékony állatok, gyakran futnak végig a faágakon. Érdekesség, hogy a nőstények olykor összefognak a nekik nem tetsző hímek ellen. Szeptember- november közé tehető a szaporodási időszakuk, a vemhesség 160-170 napig tart. A nőstények 2.5 évesen, a hímek 4 évesen érik el az ivarérettséget. Az utódgondozást a nőstények végzik, a hímek nem vesznek részt benne. A majmok világában a mókusmajmok újszülöttje a legnagyobb méretű az anya testéhez képest, ezért nagyon ritkák az ikerszülések.  Azok a nőstények, amiknek nincs kölykük, egyfajta nagynéni szerepet vesznek fel, néha a hímek is játszanak a fiatalokkal. A hímeknél is van hierarchia, viszont gyakran nem az a domináns hím, aki a legtöbbet párzik. A különböző csoportok között ritkán vannak harcok, néha együtt mozognak, valószínűleg az élelemkeresés miatt. Táplálékukat főként gyümölcs és egyén növényi eredetű táplálék alkotja, de olykor rovarokat, tojásokat is fogyasztanak. Nappal aktívak, mindig vízforrás közelében tartózkodnak. A faj jelenleg még nem fenyegetett, de az élőhelyek pusztítása, az illegális vadászat és az állatkereskedelem könnyen veszélybe sodorhatja a mókusmajmok fennmaradását.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb