Oldal kiválasztása

Cebuella pygmaea

A törpe selyemmajom örökbefogadója:

  • Pelczhoffer Lajosné
  • Rácz-Palotai Dorka, Rácz-Palotai Zsombor
  • Simon Mónika
  • Véninger Gréta
CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 124 g
ÉLETTARTAM: 11-18 év
ÉLŐHELY: Erdő
ÉLETMÓD: Csoportos

Dél-Amerikában elterjedt karmosmajomfaj, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador és Peru területén őshonos. Kedveli a folyószéli erdőket, de másodlagos erdőkben is megfigyelhető. Az aljnövényzetbe ritkán merészkedik le, elsősorban a magasabb lombkoronaszinteket használja, 18 m-es magasságig. A legkisebb ma élő majomfaj,  egyben az egyik legkisebb méretű főemlős, csupán néhány egérmaki-faj kisebb nála. A törpe selyemmajom átlagos testhossza 11-15 cm, farokhossza 17-22 cm, súlya mindössze 100-150 g. Bundája sárgásbarna, fején zöldesebb árnyalatú. Hátsó lábai hosszabbak, mint a mellsők. A többi karmosmajom-fajhoz hasonló módon hátsó lábainak nagylábujjai kivételével ujjain körmök helyett karmok találhatóak.  Csoportosan élnek, egy csoport átlagosan 2-6 egyedből áll, egy szülőpárból és utódaikból. Nappal aktív majomfaj, az éjszakát gyakran fák odvaiba húzódva töltik. A csapat tagjai kémiai jelölésekkel és hangjelekkel kommunikálnak egymással. A törpe selyemmajom területét mirigyeinek váladékával jelöli meg. A törpe selyemmajmok hangja madárcsicsergésre emlékeztet, a fajnál több különböző hangjelet is felfedeztek. A nyitott szájjal trillázás vészjelzés, a zárt szájjal trillázás egymás felismerését biztosítja. Mindenevő, a növényi eredetű táplálék mellett rovarokat is fogyaszt, de ha teheti, kirabolja a madárfészkeket is. Kedvenc csemegéje a fák nedve, melynek megszerzése érdekében fogaival lyukakat rágnak a fákba. A törpe selyemmajom monogám faj,   a domináns hím agresszíven védi a nőstényt a csoport többi hímjével szemben.  A vemhesség 4-5 hónapig tart, 1-3 utód születik egyszerre, a leggyakrabban ikrek. Az újszülött mindössze 16 g-os. Az apa és az idősebb testvérek segítenek az anyának a kölykök cipelésében, csupán a szoptatás idejére kell a nősténynek kölykeit hordoznia. A fiatal állatok az ivarérettséget 1.5-2 évesen érik el, ez után elhagyják szüleiket és saját családot alapítanak. Akár évente kétszer is szaporodhatnak. A törpe selyemmajom egyelőre még nem fenyegetett faj, fennmaradását viszont hosszú távon élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb