34258690_1798683700175425_5713325948527443968_n

Sarkantyús teknős nálunk kelt utódával. Állatkertünk gazdag szárazföldi teknős-gyűjteményt mutat be

A biodiverzitás jelentése: biológiai sokféleség. A kifejezés az élőlények öröklött sokféleségére utal, nem csupán a faj feletti sokféleségre, hanem a fajon belül sokféleségre (pl. a különböző alfajokra ) és az élőhelyegyüttesekre is használjuk ezt a kifejezést. Szintúgy ide tartozik a populációk génkészletének sokfélesége. A Föld jövője szempontjából elengedhetetlen a biodiverzitás megőrzése. Sajnos napjainkban soha nem látott módon pusztul az élővilág, évente mintegy 50 állatfaj kerül a kipusztulás szélére. Számtalan olyan állatfaj létezik, melyek már azelőtt kihaltak volna, mielőtt az ember felfedezte volna őket. Minden élőlénynek megvan a maga szerepe a táplálékláncban és a táplálékhálózatban, ha kihalnak, akkor az egész tápláléklánc felbomlik. Egy egyszerű példával élve: ha kihal a hering, nem csupán ez a halfaj fog végleg eltűnni a Földről, hanem a vele táplálkozó állatok (pingvinek, fókák, delfinek) létszáma is alaposan megcsappanhat, mely közvetve ezen fajok kihalásához is vezethet. Azok a rákok (pl, krillek) melyekkel a hering táplálkozik, ragadozó hiányában túlszaporodhatnak, és elfogyaszthatják más élőlények elől a rendelkezésre álló táplálékforrást.

Az egyes fajok megmentésén kívül nagyon fontos a populációk génállományának fenntartása. Ha túl kicsire szűkül össze egy állatfaj egyedszáma, előbb-utóbb óhatatlanul megjelenik a beltenyésztéses leromlás. Sajnos a fajmegmentő programok is gyakran küzdenek hasonló gondokkal, pl. az ázsiai oroszlánok vagy a Mhorr-gazellák esetében.

img_4991

A vörös vari latin neve (Varecia) az állat változatos megjelenésére utal. Korábban úgy gondolták, hogy ez az állat a közeli rokon fekete-fehér vari egyik alfaja

Az egyes fajmegmentő programok gyakran nem csupán egyetlen fajra vonatkoznak, hanem egy adott alfajra. A leopárd különböző alfajai közül négy szerepel fajmegmentő programban, és mind a négy alfaj esetében külön-külön tenyészprogramról van szó. Jelen esetben nem csupán az adott alfajok állományának növelése a cél, hanem az állatok alfajtiszta módon való tenyésztése. Ezzel szemben a zsiráfoknál egyetlen, összefoglaló tenyészprogramról beszélhetünk, mely magában foglalja az összes, európai állatkertben bemutatott zsiráfot, a különböző alfajokba tartozó és a hibrid egyedeket egyaránt. Jelen esetben a cél a hibrid egyedek folyamatos kivonása a tenyésztésből, és az alfajtiszta példányok állományának megszilárdítása.

Az állatkertek egykor szinte csak a „közönségkedvenc” emlősök és madarak közül mutattak be fajokat, napjaink állatkertjei azonban már minél szélesebb keresztmetszetet igyekeznek bemutatni az élővilág sokféleségéből. Állatkertünkben a jól ismert emlősökön és madarakon kívül különböző planktonikus élőlényekben, kétéltűekben és hüllőkben is gyönyörködhetünk: a hazai állatkertek körében figyelemre méltó tengeri hal-és hüllőgyűjteménnyel rendelkezünk. Célunk, hogy a lehetőségeinkhez képest az élővilág minél szélesebb palettáját be tudjuk mutatni látogatóink számára.

nyilmeregbeka03

A különböző nyílméregbéka-fajoknál számos színváltozattal találkozhatunk. A képen látható citromsárga szín a rettenetes nyílméregbéka leggyakoribb színváltozata.