kep1

Február első hétvégéjén, 3.-n és 4.-én kerülnek megrendezésre állatkertünkben a Medve Napok. A program immár hagyománnyá vált állatkertünk életében,  hiszen a tavalyi évben is megrendezésre került nálunk. Korábban azonban egyrészt a teljes átépítés miatt, másrészt viszont a miatt a tény miatt, hogy 13 évig nem volt medve az állatkertünkben, Medve Napokon sem vehetett részt az állatkert közönsége.

A néphagyomány úgy tartja, hogy február 2.-n a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és az árnyéka alapján meg lehet jósolni az elkövetkezendő hetek időjárását. Ha tiszta, derült az idő, és a mackó találkozik az árnyékával, megijed tőle, és visszamegy aludni-, tudja, hogy még sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát- a borús, zord időjárás miatt- megérzi, hogy a rossz idő nemsokára enyhülni fog, hamarosan vége a télnek. Valószínűsíthető azonban, hogy jelen esetben nem is egy népi megfigyelésről van szó, hanem nagy írónk, Jókai Mór alkotta meg az időjós medve alakját. Az időjós medve alakja Jókai egyik regényében, Az új földesúrban kerül először említésre.

kep2

A medvék a valóságban nem alszanak valódi téli álmot. Igaz, anyagcseréjük és életritmusuk jelentősen lecsökken ebben az időszakban, de nem alusszák át a teljes telet: időnként felébrednek, és némi eleség után néznek. Ilyenkor elsősorban állati eredetű fehérjével tudnak táplálkozni, a fő táplálékukat alkotó növényi részek- gyökerek, gyümölcsök, bogyók- ilyenkor nem , vagy csak igen korlátozott számban állnak rendelkezésre. Mivel a medvék nem fáznak télen dús bundájuknak köszönhetően, a táplálékhiány okozza náluk a hosszabb téli pihenőidőszakok kialakulását. Az állatkerti medvék számára egész évben bőségesen rendelkezésre áll táplálék, így  a legtöbb fogságban élő medve- köztük Nikoláj is- egész évben aktív.

Nikoláj, a mi barnamedvénk tehát nem tekinthető valódi időjósnak, minden esetre izgatottan várjuk február 2.-n, hogy milyen időt jósol számunkra ez úttal, második pécsi telén. Hétvégén pedig érdekesebbnél érdekesebb programokkal és látványetetésekkel váruk Kedves Látogatóinkat! A Medve Napok programja ide, a látványetetések időpontja pedig ide kattintva érhető el.