Állatkertünk látogatói az utóbbi időben számos új állatfajjal és állatkölyökkel találkozhattak állatkerti sétájuk során. Egyik új állatcsoportunkat, a gyöngytyúkokat azonban ez idáig még nem mutattuk be a nagyközönség számára, az alábbi írásban róluk lesz szó.

img_7329

A Pécsi Állatkertben látható háziasított gyöngytyúk (Numida meleagris f. domestica) világszerte elterjedt baromfi, eredeti őshazája Afrika. A háziasított formához megjelenésében nagyon hasonlító vad ős, a sisakos gyöngytyúk a Szaharától délre eső területek lakója. A madárfaj nevével ellentétben csak távoli rokonságban áll a jól ismert házi tyúkokkal, mindkét faj a tyúkalakúak rendjébe tartozik. A hím és a tojó megjelenésében nagyon hasonlít egymásra, a hímek jellegzetes szarusisakja és áll-lebenye azonban nagyobb, mint a tojóé. A sisakos gyöngytyúk csapatokban él, egy-egy csapatba akár több tucat madár is tartozhat. Élénk, figyelmes madár, figyelme nem is lankadhat, hiszen a gyöngytyúk több ragadozó fontos táplálékállata. A madárfaj jól ismert, rikácsoló, veszélyt jelző hangja egyike Afrika legjellegzetesebb madárhangjainak.

A háziasított gyöngytyúk megtartotta vad őse természetét, csupán megjelenésében különbözik tőle kissé. A háziasított formának számos színváltozatát tenyésztették ki, ezen kívül sok fajta nagyobb méretű, mint a vadon élő ős. Magyarországon a magyar parlagi fajta a leggyakoribb, a most hozzánk érkezett állatok is ebbe a fajtába tartoznak, mindannyian a vadas színű színváltozat képviselői.  A házi gyöngytyúk élénk, jó táplálékkereső baromfi, baromfiudvarok és tanyák kedvelt madara. Húsa jó minőségű egészséges, jellegében a vadhúshoz hasonlít. A gyöngytyúk éjszakára felgallyaz,elkerülve ezzel a ragadozókat,  ezen kívül a korábban ismertetett, jellegzetes hangja segítségével a baromfiudvar többi lakóját is figyelmezteti a közeledő veszélyre.

A Pécsi Állatkertben visszatérő állat a gyöngytyúk, hiszen az elmúlt évtizedekben több alkalommal is bemutatásra került nálunk a faj, jóllehet, látogatóink több mint 10 éve nem láthattak nálunk ilyen madarakat. A most hozzánk érkezett 9 példány valójában már május óta az állatkert lakója, eddig azonban a nagyközönség nem találkozhatott velük: az első hónapot karanténban töltötték, ezt követően kezdődhetett meg összeszoktatásuk az alföldi zebrákkal. Afrika-kifutónk hangulatát mindenképpen szerettük volna növelni azzal, hogy a férőhelyet társaskifutóvá alakítjuk, így esett a választásunk a gyöngytyúkra. Kíváncsian vártuk az eredményt: annak ellenére, hogy a zebrák a vadonban gyakran alkotnak közös csapatokat más állatfajokkal, fogságban tartva gyakran kötözködő természetűek, más fajokkal gyakran  nehezen összeszoktathatóak, még a nagyobb testű állatokkal is kötekednek. Szerencsére négy zebránk nem mutat különösebb érdeklődést az új társbérlők iránt, csupán a csapat vezére, Bella nézte eleinte gyöngytúkjainkat új, érdekes játéknak. Szerencsére napjainkra lecsitultak a kedélyek, a két állatfaj gond nélkül megfér egymással a tágas Afrika-kifutóban, elhozva ezzel az afrikai hangulatot a Pécsi Állatkertbe.