Nemrég megjelent cikkünkben látogatóink arról olvashattak, hogy egy új, a Pécsi Állatkertben korábban még soha nem látott állatfajjal, rénszarvassal gazdagodott állatkertünk gyűjteménye. Öcsi névre keresztelt impozáns patásunk mellett azonban újabb állatokkal is gyarapodott népes állatseregletünk: a közelmúltban három, eredetileg Dél-Amerikában őshonos állat érkezett hozzánk. Alábbi írásunkban  őket szeretnénk bemutatni látogatóinknak!

dscn6821

Feketén-fehéren

Flekica, az alpaka kanca (aki Pécsre érkezve a Levendula nevet kapta) születési helyéről, a Zágrábi Állatkertből érkezett hozzánk május 24.-én. A korábban bemutatásra kerülő csődörünkkel, Marcival hamar megbarátkoztak, kapcsolatuk szerelem első látásra. Bár mind a két állatunk nagyon fiatal (alpaka kancánk augusztus 2-án tölti be 1. életévét) reméljük, hogy néhány év múlva, amikor ivaréretté válnak, rendszeresen alpaka csikókkal örvendeztetnek majd meg minket! A két állatunkat nagyon könnyű megkülönböztetni egymástól: Marci gesztenyebarna színű, míg párja fekete, csupán szemei fölött található egy fehér tincs. A hozzánk látogatók nemrég felfedezhették, hogy az alpakák kifutója átmenetileg ketté lett osztva: ez azért alakult így, mert hosszú távon szeretnénk összeszoktatni alpakáinkat a szintén dél-amerikai eredetű nagy marákkal, és így egy új, érdekes társaskifutót szeretnénk létrehozni állatkertünkben.

dscn6840

Az arany aguti nagy méretű rágcsáló, súlya akár a 6 kg-ot is elérheti

Új alpakánkkal egyszerre, május 24.-én egy hím arany aguti is érkezett hozzánk Zágrábból. A fiatal, de már ivarérett, 2016. november 7.-én született hím állat érkezésével reméljük, megvalósulhat nem titkolt célunk: szeretnénk tenyészteni ezeket a rendkívül érdekes megjelenésű, nagy méretű rágcsálókat. A hím aguti eleinte félénken bújt meg kedvenc búvóhelyén, napjainkra azonban egyre bátrabb, nem csak a már régebb óta Pécsett élő nősténnyel barátkozott meg, hanem az agutikkal egy kifutóban élő, kis testű majmokkal, az aranykezű tamarinokkal is. A két fajt olykor a szabad természetben is meg lehet együtt figyelni, de az arany agutik gyakran másik majomfajhoz is hozzácsapódnak: a talajszinten közlekedő, nagytestű rágcsálók előszeretettel követik a lombkoronában haladó majomcsapatot, és összeszedik azt a táplálékot, amit a majmok elhullajtanak.

dscn6844

Ismerkedés az új kifutóval

Nagy mara hímünk egy egész kis háremet tudhat magának, hiszen Pécsre érkezve három hölgy is várta. Újdonsült nagy maránk a Miskolci Állatkertben született 2017. április 11.-én, innen érkezett hozzánk idén május 3-án. A kötelező karanténidő lejárt után megismerkedhetett a már korábban nálunk élő nőstényekkel, és hamar megbarátkozott a marákkal (átmenetileg) közös kifutóban lakó kék pávákkal is. A nagy mara különleges megjelenésű állat, ránézésre nyúlra, őzre és kengurura egyaránt hasonlít. Valójában a rágcsálók közé tartozik, a tengerimalacok közeli rokona. Alapvetően párokban élő, monogám állat, de néha egy hím több nősténnyel is párzik. Állatkertünkbe egy kisebb szünetet követően tavaly augusztusban érkezett három nőstény nagy mara Csehországból, a Brno-i állatkertből. Hamar kiderült, hogy egyik állatunk vemhesen érkezett, és két kölyöknek adott életet. A két fiatal állat (akikről kiderült, hogy mindketten hímek) időközben kirepült a szülői házból, a beltenyésztés elkerülése végett pedig helyüket a miskolci születésű fiatal hím vette át. Reméljük, nagy maráink beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és még számos utóddal lepnek meg bennünket!

dscn6850

Porfürdőzés nagy mara módra