Az állatkertek világáról még napjainkban is számos tévhit kering. Sokan a mai napig úgy tekintenek ezekre az intézményekre, mint állatbörtönökre, melyek csupán a szórakoztatást szolgálják és lakóikat apró, szűk ketrecekben tartják. A valóságban napjaink modern állatkertjeinek szerepe jelentősen átalakult, a szórakoztatás helyett a fő cél az oktatás, a szemléletformálás és a természetvédelem.  Számos olyan állatfaj létezik, melyeket az állatkertek mentettek meg a teljes kihalástól, ilyen az európai bölény, a kaliforniai kondor és a Pécsi Állatkertben is látható tarvarjú. Egyes állatok esetében már nem is ismert szabadon élő populáció, ezek megmentése éppen napjainkban zajlik. Az európai állatkertekben gondozott állatfajok nagy részét az állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) és az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik.

img_0474

A perzsa leopárd egyike azon állatfajoknak-és alfajoknak, melyekkel a Pécsi Állatkert részt vesz az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramban (EEP). Az alfaj megmentése éppen napjainkban zajlik: a szabad természetben 2000-nél is kevesebb egyede maradt fent, fennmaradását a vadászat és élőhelyeinek elvesztése veszélyezteti

Az Állatkertek másik fő küldetése az oktatás és a szemléletformálás. Az állatkertek nélkülözhetetlen oktatási helyszínek, hiszen az élő állatok látványát semmi sem pótolja. A tavalyi évben állatkertünk több mint 2000 gyermeket fogadott zoopedagógiai foglalkozások céljából.

A világ állatkertjeinek éves látogatottsága meghaladja a 700.000.000. főt, vagyis a Föld lakosságának tizede ellátogat legalább évente egyszer állatkertbe. Az állatkertek vállán óriási felelősség nyugszik, hiszen napjaink modern állatkertjeink célja ezen óriási látogatói létszám szórakoztatva tanítása, természetvédelemre nevelése. A Pécsi Állatkert látogatottsága jelentősen megnőtt a felújítás után, állatkertünk 2017-ben több, mint 140.000 látogatót fogadott, ezzel Pécs egyik leglátogatottabb kulturális intézményének számít.

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert ügyvezető igazgatója (balra )és Beck Zoltán, a 30 Y zenekar frontembere (jobbra) a tematikus hónap és az állatkerti alkotópályázat megnyitóján

Annak érdekében, hogy eloszlassuk az állatkertek világa körüli tévhiteket, állatkertünk alkotói pályázatot és tematikus hónapot hirdetett. A tematikus hónap keretein belül rendszeres olvasóink és követőink egy hónapon keresztül olvashatnak érdekességeket a modern állatkertek szerepéről honlapunkon, Facebook-oldalunkon és Instagram-oldalunkon. Tematikus hónapunk május 10.-én indult, amikor állatkertünk sajtótájékoztatón jelentette be az Állatkertek küldetéséről szóló alkotói pályázatának elindítását. Nagy örömünkre szolgál, hogy az alkotói pályázat és az állatkertek küldetéséről szóló tematikus rendezvénysorozat megvalósítása során szorosan együtt tudunk működni az egyik  legnépszerűbb pécsi együttessel, a 30Y-al. A zenekarhoz közel áll a természet világa, mint Beck Zoltán, a 30Y frontembere a tematikus hónapot és az alkotói pályázatot megnyitó sajtótájékoztatón elmondta: “Nagy öröm volt nekünk, hogy a pécsi állatkerttel közös projektbe vághattunk. A 30Y zenekar a természeti világgal egyébként régóta foglalkozik, az Ifjú Kócsagőr Programban régóta részt veszünk, a Vadonleső program keretében kisemlősökkel foglalkozunk tematikusan évről évre, illetve együttműködünk az ország összes, és Európa számos nemzeti parkjával is. a zenekar nem csak „egy jelvény a kabáton”, hanem ténylegesen teszi a dolgát is, ami a Pécsi Állatkerttel közösen képviselt programnál sem lesz másképp. ” A Pécsi Állatkert számára nagy örömmel szolgált, hogy a 30Y elfogadta felkérésünket, és közösön indíthattuk útjára küldetésünket, az állatkertek világa körüli tévhitek eloszlatását!

Állatkertünk alkotói pályázatáról bővebb információ az alábbi linkre kattintva olvasható:

Az állatkertek küldetése