dscn6740

Kevésbé ismert tény, hogy Dél-Amerikában négy, púp nélküli teveféle is megtalálható. A Pécsi Állatkertben egykor már bemutatásra került közülük a guanakó, jól szaporodó lámacsapatunk pedig napjainkban is az állatkert legismertebb lakói közé tartozik. Nemrég egy újabb tevefélével  gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye, megérkezett hozzánk állatkertünk történetének első alpakája! Marci, a csokoládébarna színű csődör születési helyéről, a Szegedi Vadasparkból érkezett Pécsre március 9.-én. A kötelező karantén idő lejárta után elérkezett az idő, hogy a nagyközönség számára is bemutassuk új lakónkat, alpakánk már látható a Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerben! Marcival nagy terveink vannak: állatkertünk munkatársai már elkezdték a vele való foglalkozást, az alpaka emberekhez való szoktatását.dscn6721

A későbbiek során szeretnénk, ha Marci néha a kifutón kívül is feltűnne. Ha minden jól alakul, akár közelebbről is megismerkedhetnek majd vele látogatóink, miközben kötőféken vezetve sétál gondozóival az állatkertben. Újdonsült alpakánk reményeink szerint nem sokáig marad egyedül, szeretnénk, ha idővel egy nagy alpakacsapat alapító csődöre válhatna belőle, ennek érdekében elkezdtünk feleségeket keresni Marci mellé. Minden esetre új lakónkat egyelőre még nem izgatja a családalapítás gondolata: idén januárban múlt el egy éves, az ivarérettséget várhatóan egy újabb év múlva fogja elérni.

Az alpaka az Andok hegységből származó háziállat. Első ránézésre könnyen összetéveszthető közeli rokonával, a lámával, azonban kisebb annál: a kifejlett csődörök testtömege maximum 90 kg körüli. A többhasznú lámával ellentétben az alpakát kizárólag a gyapjáért tenyésztik, éppen ezért gyapja puhább, jobb minőségű és hosszabb a lámáénál. Az alpakának számos színváltozata és több fajtája alakult ki, utóbbiak a gyapjú hosszában és minőségében különböznek egymástól. Az alpaka pontos eredetét a mai napig homály fedi, korábban úgy tartották, hogy a lámához hasonlóan vad őse a guanakó volt. A 2000-es évek elején elvégzett genetikai vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az alpaka a kontinens másik vadon élő teveféléjétől, a karcsú, törékeny alkatú vikunyától származik. A négy faj (alpaka, láma, guanakó, vikunya) közeli rokona egymásnak, fogságban tartva könnyen kereszteződnek. Az alpakákat viszonylag kis termetük és barátságos természetük miatt egyre több helyen tartják kedvtelésből. Könnyen szelídül, hamar ideális hobbiállat válhat belőle.