A tompaorrú krokodil viszonylag új fajnak számít állatkertünk gyűjteményében, hiszen az első példányok 2015. szeptemberében érkeztek meg hozzánk. Egy ideig azonban nem találkozhatott nálunk ezzel az érdekes állatfajjal a nagyközönség, erre a teljes felújítást követően,  2016. májusától van lehetőség, egy kifejlett pár jelenleg is Krokodilházunk lakója. A Pécsi Állatkertben jelen pillanatban azonban három tompaorrú krokodil él: a kifejlett állatokon kívül egy fiatal nőstény is az állatkertünk lakója.

img_4683

Legkisebb krokodilunkat ez idáig nem tudtuk bemutatni a nagyközönség számára, nemrég azonban elkészült a Főépületben, a cápás akvárium tőszomszédságában kialakított új krokodilbemutatónk, ahol immár a többiektől külön élő, fiatal példány is megtekinthető. A kis nőstény krokodilunk a Szegedi Vadasparkban bújt ki a tojásból 2013. szeptember 12.-én, így öt évével meglehetősen fiatalnak számít, még kifejlettkori nagyságát sem érte el. Erre várhatóan néhány év múlva kerül sor, amikor megpróbáljuk majd összeszoktatni a nálunk élő másik két tompaorrú krokodillal. Érdemes megjegyezni, hogy mivel az új krokodilbemutatónk egy szabadtéri terrárium, csak a rossz idő beköszöntéig lehet a kis krokodilunkat látni, a telet fűthető helyen fogja tölteni. Várhatóan azonban nyaranta már ebben az új bemutatóban találkozhatnak vele látogatóink.

A tompaorrú krokodil, más néven törpe krokodil (Osteolaemus tetraspis) a szabad természetben Nyugat-és Közép-Afrika erdeinek lakója. Viszonylag sok időt tölt a szárazföldön, a nappalt gyakran saját maga ásta üregrendszerében tölti. Nevét a többi krokodilfélééhez képest viszonylag tompa, lapított orráról kapta. A krokodilok rendjének egyik legkisebb testű képviselője, csupán néhány törpekajmán nő nála kisebbre. A kifejlett hímek nagyobbak a nőstényeknél, testhosszuk maximum 2 méter. A tompaorrú krokodil napjainkra veszélyeztetett állattá vált, fennmaradását élőhelyeinek elvesztése és a vadászat veszélyezteti.