Eredményes, mozgalmas évet tudhat maga mögött a Pécsi Állatkert. Új állatok érkezésében, kisállatok születésében és színes programokban bővelkedett az elmúlt esztendő: mondhatni, szinte minden héten találkozhattak újdonsággal a hozzánk látogatók. Lássuk röviden, felsorolásszerűen, mi minden történt nálunk az idei évben!

Az állatkertünk teljes felújítását és 2016-os újranyitását követően az elmúlt több mint két és fél évben számos olyan új állatfaj érkezett a Pécsi Állatkert gyűjteményébe, melyeket korábban még sohasem mutattunk be állatkertünk fennállása során. A 2018-as évben is több ilyen állatfaj érkezett hozzánk, így ettől az évtől kezdve láthat nálunk a közönség alpakát, rénszarvast, pápua medúzát és mexikói viperagyíkot. A világ legkisebb teveféléjéből, az alpakából négy példány érkezett hozzánk az év során: Marci, a csődör a Szegedi vadasparkból, Levendula, a fiatal kanca a Zágrábi Állatkertből, Nabaja és Felicia, a két idősebb kanca pedig magánszemély ajándékaként költöztek a Pécsi Állatkertbe. A négy állat mára egy harmonikus, összeszokott kis csapatot alkot, látogatóink kedvencei közé tartoznak.

2018-ban több alkalommal is új lakókkal gyarapodott a tengeri akváriumok népes állatsereglete

 

Mexikói viperagyík először nálunk látható Magyarországon vidéki állatkertben

Öcsi, a kifejlett rénszarvasbika a Nyíregyházi Állatparkból költözött Pécsre. Érkezése hiánypótló volt, hiszen ezzel a fajjal most először lehet a Pécsi Állatkertben találkozni, ráadásul a szarvasfélék családjának képviselői közel egy évtizede nem kerültek bemutatásra állatkertünkben.

Év végén, karácsonyi ajándékként került átadásra a mexikói viperagyíkok terráriuma. A két különleges állat hamar megbarátkozott új otthonával. Magyarországon a vidéki állatkertek közül a pécsi az első, amely mexikói viperagyíkokat mutat be gyűjteményében.

Az idei év akár a medúzák éve is lehetne: elsőként a látványos, életnagyságú festményeket bemutató medúzafolyosó került átadásra állatkertünk Akvárium-Terráriumában, majd elkészülhetett két új, medúzák tartására alkalmas akvárium is. Új férőhelyet kaptak az állatkert régi lakói, a talajlakó medúzák, új lakókként pedig füles-és pápua medúzák költöztek Pécsre. Pápua medúza most először látható a Pécsi Állatkertben, e mellett Magyarországon jelen pillanatban csak nálunk látható ez az állatfaj. Azzal, hogy megvalósulhatott három faj egyidejű bemutatása, e sorok írásakor a pécsi számít Magyarország legnagyobb medúzabemutatójának.

Gyöngytyúkok és alföldi zebra a pécsi szavannán: 2018-tól újra látható ez a madárfaj állatkertünkben

A fentieken kívül számos más új állat is érkezett hozzánk 2018-ban: az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül párt kapott Taian, állatkertünk hím perzsa leopárdja. Sarah, a fiatal nőstény Csehországból, a Dvur Kralovei állatkertből érkezett hozzánk. Szintén új lakó a hím nagy maránk, a korábban egyedül élő arany aguti is párt kapott maga mellé, a gyűrűsfarkú makik csapata pedig új egyedekkel gyarapodott. A madarak közül a fehér pávák és a gyöngytyúkok számítanak újdonságnak: utóbbiak az alföldi zebrák „lakótársai” lettek, egy mini Afrikát teremtve ezzel Pécsett. Az Akvárium-Terrárium is új lakókkal bővült, az év során többször is érkeztek új nyílméregbékák, halak, korallok, rákok és tengeri csigák a Pécsi Állatkertbe.

Öcsi, az első pécsi rénszarvas

A szaporulatra sem lehet panasz: bár még 2017.12.28.-án születtek (így nemrég ünnepelték első születésnapjukat) a varacskos disznók malacai, őket csupán a 2018-as év elejétől kezdve láthatják látogatóink. A lámák csapatában és a szurikátáknál az év során többször kopogtatott a gólya, megszületett amerikai bölénypárunk, Brutusz és Avarka 5. közös borja, kölykök születtek a prérikutyáknál, egy újszülöttel gazdagodott a nagy marák csapata, a főemlősöknél pedig a mókusmajmoknál és a szavanancerkófoknál volt gyermekáldás (utóbbi majomfajnál 10 éve nem volt szaporulat állatkertünkben). A madarak közül a kék-sárga arák és a kék pávák örvendeztettek meg minket fiókákkal, de kikeltek a Pécsi Állatkert történetének első tarvarjúfiókái is. A hüllők közül a kubai karcsú boák, a szakállas agámák, a sisakos baziliszkuszok, a görög teknősök és a sarkantyús teknősök állománya gyarapodott újszülöttekkel, illetve kikeltek állatkertünk első kis sövényleguánjai.

Az Akvárium-Terráriumban egy korábban kihasználatlan területen új nyári kifutót kapott a fiatal tompaorrú krokodilunk, a korábbi nyúlsimogató helyén pedig a népes tengerimalac-csapatunk új nyári lakhelye került kialakításra.

A Pécsi Állatkertben látható Európa legnagyobb közönséges mókusmajom-csapata. Az idei évben 9 újszülött született a népes családban

2018-ban a főszerep az oktatásé volt: sok csoport érkezett hozzánk csoportvezetésre, zoopedagógiai foglalkozásra. Nyáron 9 héten keresztül telt házas turnusokkal került megrendezésre a Pécsi Állatkert immár hagyományos napközis tábora, a Zoo-tábor. Népszerűek voltak családi programjaink, témanapjaink: a Medve Napok, a Víz Világnapja, Húsvét, a Föld Napja, Gyermeknap, az Állatok Világnapja, az Állatkertek Éjszakája és az Állati Sportnap. December elején második alkalommal került megrendezésre a Plüssmaciért élő macit! nevet viselő jótékonysági programunk. A jeles napokhoz kapcsolódóan több tematikus hét is megrendezésre került állatkertünkben. Tovább színesítettük gazdag zoopedagógiai programkínálatunkat: az Akváriumi Keringő, a DúdoldáZoo és az Aludj a cápával! elnevezésű eseményeinkre a 2018-as évtől kezdve várjuk a jelentkezőket. Májusban és júniusban tematikus hónapot tartottunk, melynek segítségével az érdeklődőket megismertettük a mai, modern állatkertek feladataival és működésével. A népszerű pécsi zenekar, a 30Y közreműködésével alkotói pályázatot hirdettünk Az állatkertek szerepe témakörben. A nagyközönség körében igen népszerűnek bizonyult az a tengeri akváriumunk, melyet ideiglenesen úgy rendeztünk be, hogy bemutassa a tengerek és óceánok szennyezésének mértékét. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) ideiglenes tagjaként mi is csatlakoztunk a rangos szakmai szervezet  Silent Forest elnevezésű, az ázsiai énekesmadarak védelméről szóló kampányához, melynek eredményeként megnyílhatott a bölénykifutó mellett található Silent Forest teraszunk. Elindulhatott állatkertünkben az Audio Guide szolgáltatás, és 1990 óta először állatkerti útmutató kiadvány jelenhetett meg a Pécsi Állatkertben.

Csoportvezetés az Állatkertek szerepe elnevezésű tematikus hetünkön

December 14.-én, pénteken ünnepélyes keretek között zajlott le állatkertünkben a Mecseki Természettudományos Élményközpont megnyitója. A pályázat keretein belül 2018-ban számos újdonság került megvalósításra a Pécsi Állatkertben. Ezek közé tartozik a Főépület Aulájában kialakításra került Őslénykiállítás, a Mecsek egykori élővilágát bemutató VR-alkalmazás és a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, szintén a térség egykori ősállatait bemutató ARcheoZOO elnevezésű AR-alkalmazás. A pályázat során teljes felújításra került a Pécsi Állatkert egyik legrégebbi épülete, az évek óta kihasználatlanul álló Vadászház is, mely megtartotta eredeti funkcióját és a későbbiek során újra oktatóteremként üzemelhet. A pályázat megnyitójának napján, december 14.-én került átadásra állatkertünk egyik legújabb látványossága, az Interaktív Tanösvény. Az ösvény szervesen kapcsolódik az általános iskolai tananyaghoz, hiszen rajta végigsétálva hazánk élővilágával, az erdő, a mező és a vízpart élőlényeivel ismerkedhetünk meg játékos formában. Kialakításával régi álmunk valósulhatott meg, és megnyílhatott az Állatkert egy, eddig beépítetlen területe is a látogatók számára: a tanösvényen végighaladva ezentúl egy másik útról is megtekinthető a medvekifutó, és az aranysakálok kifutója is jobban láthatóvá, kényelmesen körbejárhatóvá vált. A Mecseki Természettudományos Élményközpontban nemsokára kezdődik a tanítás: az első iskolás csoportok január 7.-én érkeznek zoopedagógiai foglalkozásokra, ezt követően 2 és fél éven keresztül összesen 13.000 gyermeknek nyílik lehetősége ellátogatni az Állatkertbe és részt venni a foglalkozásokon.

A Mecsek egykori élővilágát bemutató őslénykiállítás 2018-tól látogatható az állatkert Aulájában

Bízunk benne, hogy az elkövetkező év hasonlóan eredményesen, új látnivalókban és érdekes programokban gazdagon fog telni a Pécsi Állatkertben! Köszönjük látogatóink számára, hogy megtiszteltek minket figyelmükkel, kérjük, kövessenek minket figyelemmel 2019-ben is! Boldog Új Évet Kívánunk!