A tavalyi évben nagy öröm érte állatkertünket, intézményünk fennállása során először költöttek nálunk a kék-sárga arák. A két fiatal madár napjainkban is a Pécsi Állatkert lakója, ma már szüleiktől külön, egy másik röpdében kerülnek bemutatásra. Júniusban azonban tovább gyarapodott a család.

dscn3768

Egyik fiókánk a háromból

Kék-sárga ara tenyészpárunk a hollandiai Overloon-ból érkezett hozzánk 2015-ben.  Kezdetekben nem sok érdeklődést mutattak a költés iránt, a tavalyi évben azonban különválasztottuk őket a többi papagájunktól, és egy saját röpdét kaptak a galléros páviánok melletti területen. Ez meghozta a kedvüket a családalapításhoz, így kibújhatott a tojásból az első két, a Pécsi Állatkertben született arafióka. Az idei évben a szülők újra költeni kezdtek, 28 napos kotlási időt követően  június 9.-én három fióka bújt ki a tojásokból. A kis arák eleinte csupaszok és vakok voltak, néhány hónapnak el kellett telnie ahhoz, hogy kitollasodjanak és annyira megerősödhessenek, hogy elhagyhassák a biztonságot jelentő odút. Néhány napja elérkezett ez a pillanat, így most már látogatóink is megtekinthetik ara családunk legújabb tagjait. A három fiatal madár mára teljesen kitollasodott, megjelenésükben a megszólalásig hasonlítanak szüleikre, igaz, egyelőre még kisebbek náluk.

dscn3771

A büszke szülők

A kék-sárga ara (Ara ararauna) egyike a világ legnagyobb papagájainak, a feje búbjától a farka végéig akár a 85 cm-t is elérheti. Egyelőre nem fenyegeti a kipusztulás közvetlen veszélye, de fennmaradását élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti. Népszerű házi kedvenc,  fogságban azonban csak CITES-papír birtokában lehet tartani.