Különleges, új kiállítással gazdagodott a napokban a Pécsi Állatkert: a közvetlenül a bejárat után, az Aulában helyett kapott új bemutatóban a Mecsek egykori élővilágát ismerhetik meg látogatóink. A kiállítás tervezését és kivitelezését a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának muzeológusai végezték, a kiállított műtárgyak-kevés kivételtől eltekintve- a Múzeum gyűjteményét képezik.  Az őslénytani bemutató remekül kiegészíti az állatkerti látogatást, hiszen az itt kiállított, ősi állatok közül többnek is találkozhatunk ma élő leszármazottjaival az állatkertben, így mindenképpen érdemes felkeresni az állatkerti látogatás elején vagy végén!

dscn3741

A kiállítás több földtörténeti koron is átível, több fontosabb élőlénycsoportot is bemutatva. Látogatóink egyebek mellett megismerkedhetnek a Jura időszaki tenger élővilágával: a kora Jura időszakban a tengerek aljzatán oxigénmentes (ún. anoxikus) környezetben képződtek a Mecsekben is fellelhető fekete palás kőzetek. Az egyik legfontosabb ősmaradvány ebből az időszakból a földtörténeti középkor meszes vázat építő lábesfejűinek (ammonites) a vázai, melyek a mezozoikum egyik legsikeresebb állatcsoportját alkották.
A mecseki dinoszauruszmaradványok közül a Komlosaurus megkövült lábnyoma látható a kiállításon. A Komlosaurus feltehetően 200 millió évvel ezelőtt élhetett. A legtöbb magyar dinoszauruszhoz hasonlóan viszonylag kis termetű volt, testhosszát 2 m-re becsülik. A kis méret valószínűleg azért alakulhatott ki ezeknél az állatoknál, mert az őstenger szigetein éltek, ahol kevesebb táplálék állt rendelkezésükre, mint a kontinenseken élő társaiknak. A Komlosaurus nevét Komló városáról kapta, mivel a város határában fedezték fel lábnyomait 1966-ban.
dscn3742
A danitzpusztai bányából, valamint az M6-os út építése során Kozármisleny határából nagy fajgazdagságú leletegyüttes került elő. Ezen kívül a terület vonzáskörzetében ismertek olyan világhírű lelőhelyek, mint a  Beremendi hasadékok, vagy a Villányi hegység barlangjainak anyaga. Ezen lelőhelyek anyagai alapján kerülnek bemutatásra az elmúlt 8 millió év kihalt, nagy testű emlős ragadozóinak maradványai, többek között látható a barlangi medve, a barlangi hiéna és a kardfogú macska kövületei. A ragadozó mellett a nagy testű növényevők csontjai is bemutatásra kerülnek nálunk, pl. a gyapjas orrszarvú, a sztyeppi bölény, az őstulok és az ősló  maradványai. Érdekesség a miocéntől a plesztiocénig a területen élt ormányosok kövületeinek bemutatója, ahol többek között a kapafogú őselefánt, a masztodon és a mamutok fogait, agyarait és végtagcsontjait láthatjuk.
Az “Ősállatok a Mecsekből” nevet viselő őslénykiállítás az EFOP-3.3.6-17-2017-00011 “Mecseki természettudományi élményközpont fejlesztése” elnevezésű projekt keretein belül  került megvalósításra.