dscn0717

Érdekes madarakkal gazdagodott a közelmúltban a Pécsi Állatkert állománya: fehér pávák érkeztek hozzánk! A kötelező karanténidő lejárta után összeszoktatásra kerültek nagy maráinkkal és kék páváinkkal, így most már a látogatóink is megtekinthetik őket!

A fehér páva nem önálló faj, hanem a kék páva egyik színváltozata. Nem albínó, hiszen a fehér színű példányok szeme nem piros színű, hanem fekete. Fehér színű egyedek ritkán a vadonban is előfordulnak, itt azonban feltűnő színük miatt hamar a ragadozók prédáivá válnak. Érdekesség, hogy a fehér páváknál nincs színbeli különbség a kakas és a tyúk között, mindkét nem egyaránt fehér tollruhát visel. Az elmúlt évszázadok során fogságban a kék pávának számos más színváltozatát is kitenyésztették: a fehér színű és a normál színváltozatú példányok keresztezésével tarka pávák születtek, de ismertek fahéjszínű, feketeszárnyú és úgynevezett spalding-pávák is. A spalding-páva a kék páva és egy közeli rokon faj, a zöld páva keresztezéséből kitenyésztett színváltozat.

dscn0724

A fehér pávák bemutatásával állatkertünk látogatóinak lehetősége nyílik arra, hogy összehasonlíthassák a szabad természetben is előforduló, vadas színváltozatú egyedeket egy fogságban kitenyésztett színváltozattal. Újdonsült fehér páváink hárman vannak, közülük egy kakas és kettő tyúk. Még fiatalok, a tavalyi évben bújtak ki a tojásból, éppen ezért még néhány évet várni kell arra, hogy kakasunk megnövessze a dísztollait és elérje teljes pompáját.