2017. februárjában került átadásra új nyílméregbékás terráriumunk, melybe az elmúlt szűk két év alatt többször is érkeztek új állatok, így mindig találhatnak nálunk újdonságot a színpompás kétéltűek kedvelői! A nyílméregbékákon kívül egy kistestű gyíkfaj, a vöröstorkú anolisz (Anolis carolinensis) is bemutatásra kerül a férőhelyen.

Festőbéka-“la fumee” változat

Legutóbb két hete érkeztek nyílméregbékák a Pécsi Állatkertbe. Kék nyílméregbékával (Dendrobates tinctorius azureus) korábban már lehetett nálunk találkozni, egy kisebb szünetet követően újra megtalálható az alfaj állatkertünk gyűjteményében. A hozzánk érkezett öt példány egyelőre még nagyon pici, jelenleg nem látogatható férőhelyen, az egyik gondozói helyiségben gondozzuk őket, néhány hét múlva azonban, amikor kellőképpen megnőnek és megerősödnek, csatlakoznak majd társaikhoz a nagy terráriumban.

Festőbéka-“citronella” változat

A kék nyílméregbékát sokáig külön fajnak tekintették, néhány éve azonban kiderült, hogy valójában a festőbéka (Dendrobates tinctorius ) egyik alfaja. Új békáink között két festőbéka is érkezett állatkertünkbe, melyek, bár azonos fajba tartoznak, eltérő megjelenésűek. A Dél-Amerika északi részén őshonos kétéltűnek ugyanis több alfaja és több, helyi morfológiai változata ismert, melyek színükben jelentősen eltérnek egymástól. A közelmúltban a Pécsi Állatkertbe érkezett állatok egyike a “citronella”, a másik pedig a “la fumee” változathoz tartozik. A festőbékákon és a kék nyílméregbékákon kívül egy csapatnyi fiatal rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) is érkezett hozzánk, ők már láthatóak kifejlett fajtársaik társaságában a nyílméregbékás terráriumban!

Rettenetes nyílméregbéka