Különleges ajándékkal lepte meg állatkertünket szavannacerkóf-csapatunk augusztus 20.-n, a Pécsi Állatkert 58. születésnapja alkalmából rendezett programon: a reggeli órákban egyik nőstény cerkófunk egy egészséges újszülöttnek adott életet, így több mint 10 év után újra cerkófkölyök érkezésének örülhetnek állatkertünk látogatói!

img_72741

img_7298A szavannacerkóf (Chlorocebus aethiops) Afrikában őshonos majomfaj, a kontinens keleti részén fordul elő, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti és Szudán területén. Több alfaja ismert, melyek egyes rendszerezők szerint valójában egymással közeli rokonságban álló, de különálló fajok. Közepes méretű majomfaj, súlya 3-5 kg közötti, testhossza 60 cm körüli, a farok hossza megegyezik a test hosszával. A hímek nagyobbak és robusztusabbak a nőstényeknél. Mint a neve is mutatja, elsősorban fás szavannák lakója, de más erdős területeken is előfordul. Kedvenc élőhelyének az erdővel határolt folyómenti szavannák számítanak. A nyílt, füves területeket nem kedveli, fontos, hogy élőhelyén megfelelő számban álljanak rendelkezésére fák. Elsősorban a talajon kutat táplálék után, de ügyesen mászik fára, ide menekül a ragadozók elől és itt éjszakázik a csapat. A szavannacerkóf mindenevő, terméseket, gyümölcsöket, leveleket és virágokat éppúgy  elfogyaszt, mint tojásokat és kisebb állatokat. Ha teheti, kirabolja a madárfészkeket is és megdézsmálja a gabonaültetvényeket. Csapatokban él, melyek legtöbbször egy hímből, több nőstényből és a hím kölykeiből állnak, de az sem ritka, ha több kifejlett hím található meg ugyanabban a csapatban. Ez a majomfaj több ragadozó természetes zsákmányállata. A majmok saját, egyedi jelrendszert fejlesztettek ki a ragadozók ellen: más-más veszélyt jelző hangot hallatnak kígyó, leopárd és sas közeledése esetén, így a csapat tagjai mindig tudják, hogy honnan érkezik a veszély. A nőstény szavannacerkófok 5-6 hónapos vemhességi időt követően 1 utódot hoznak a világra. A szavannacerkófok a vadonban 11-13 évig, fogságban ennek több, mint duplájáig élhetnek.

img_7277

A szavannacerkóf nem számít ritkának Európa állatkertjeiben, ennek ellenére Magyarországon sohasem volt gyakori állatkerti állat. Hazánkban jelenleg csupán a Pécsi Állatkertben lehet ilyen állatokkal találkozni. Pécsett több évtizedes hagyománya van a faj tartásának, az első példányok a 2000-es évek elején érkeztek meg hozzánk. A szavannacerkófok korábbi helyén, a régi Majomházban (napjainkban ezen a területen található a Natura 2000 Park) rendszeres volt a gyermekáldás, Radar, a régi bemutatóban született legutolsó kölyök (a mostani kicsi apja) éppen tíz éve, 2008. április 29.-én látott napvilágot.  Sajnos egykori népes cerkófcsapatunk tagjai folyamatosan kiöregedtek és elpusztultak, 2008-as születésű hímünk így kettesben maradt egy idősebb,  1999-es születésű nősténnyel. 2016-ban, állatkertünk teljes felújítását követően a szavannacerkófok is új, a korábbinál jóval tágasabb kifutót és belső férőhelyet kaptak. A meglévő, két állatból álló kis csapatunkat mindenképpen szerettük volna bővíteni, így egy fiatal nőstény cerkóf érkezett hozzánk. A Berta nevű nőstény eredetileg Portugáliában,  a Lisszaboni Állatkertben született 2007. május 11.-én, hozzánk már Csehországból, a Libereci Állatkertből érkezett az átépítés ideje alatt, 2015. június 17.-én.  Három szavannacerkófunk azóta egy harmonikus, összeszokott kis csapatot alkot állatkertünkben, és legnagyobb örömünkre több mint 10 év után újra újszülöttnek örülhetünk ezeknél az érdekes majmoknál! A kicsi neme egyelőre még nem ismert, így még nevet sem kapott. Egyelőre még anyja szőrébe kapaszkodva tölti idejének nagy részét, még néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy megerősödjön és önállóan elkezdje felfedezni környezetét. Az újszülött szavannacerkófot és családját már látogatóink is láthatják, ha felkeresik őket az új Majomházban kialakított kifutójuknál!