img_7068

A közelmúltban új, látványos bemutatóval gazdagodott állatkertünk Akvárium- Terrárium részlege. Egyik nagyméretű akváriumunkat felújítottuk, élő állatok azonban nem találhatóak benne. Egy érdekes kiállítás kapott itt helyet, mely bemutatja, milyen mértékben szemeteli az ember a tengert. A miniatűr, szennyezett tengerrészletet ábrázoló akváriumban egyaránt találkozhatunk eldobált üvegekkel és műanyag palackokkal, elszabadult halászhálókkal, elhagyott békatalppal és különböző műanyag hulladékokkal. A világon termelődő műanyagnak csak kb. a 7 %-át hasznosítják újra, a több különböző szeméttelepekre kerül, a legtöbb a tengerekbe, óceánokba. Egy felmérés szerint évente 9 millió tonna műanyagszemét kerül a vizekbe.

img_7069

Az elszabadult és kilyukadt léggömbök, illetve az eldobált műanyagzacskók is nagy veszélyt jelentenek a tengeri élőlények számára. Utóbbiakat a tengeri teknősök és a halak könnyen medúzának nézhetik és lenyelhetik, ezek a tárgyak azonban hosszú távon  a pusztulásukat okozhatják.Új, szemetes akváriumunk segítségével szeretnénk bemutatni, hogy a különböző  hulladékokból mennyi jut be naponta a tengerbe. Egyúttal szeretnénk ráirányítani látogatóink figyelmét ezen csodálatos élőhelyek védelmére. Új kiállításunk ideiglenesen látogatható, hosszú távú terveink szerint ebben az akváriumban különböző halak kapnak majd helyet a jövőben, ezért mindenképpen érdemes lesz felkeresni az elkövetkezendő hónapokban!

img_70191

A szemetes akváriumunk mellett egy másik bemutató is átadásra került néhány napja: a korábban már bemutatásra kerülő talajlakó medúzák akváriuma mellett került kialakításra az az új medúzás akváriumunk, melynek 12 fiatal füles medúza lett a lakója. A füles medúza, angol nevéből fordítva holdmedúza vagy holdfénymedúza világszerte megtalálható a tengerekben és az óceánokban.  Sekély part menti vizek lakója, kedveli a sziklás tengerparti részeket. Tág tűrőképességű medúzafaj, 6-31 °C-os vízben egyaránt képes megélni. Olykor kikötőkben, brakkvizekben és folyók torkolataiban is lehet vele találkozni. A kifejlett példányok harangja akár a 25-40 cm-t is elérheti. Gyakran megfigyelhető, amint a tengeráramlatokkal sodródik. Állati eredetű planktonikus élőlényekkel táplálkozik, a nagyobb méretű egyedek kisebb rákokat és kagylólárvákat is elejthetnek.  Csípése az emberre nézve veszélytelen. Több ragadozó halfaj fontos táplálékállata.

img_7001