Az elmúlt időszakban három állatfajnál is örvendhettek szaporulatnak a Pécsi Állatkert munkatársai, újszülötteinket az elkövetkező napokban szeretnénk bemutatni látogatóinknak!

img_1830

Állatkertünk szurikátái, más néven négyujjú mangusztái mozgalmas évet hagytak maguk mögött. A fajt évtizedek óta gondozzuk a Pécsi Állatkertben, és korábban már többször volt nálunk szaporulat is. 2017 elején egy kis, háromfős csapatot tartottunk, amelyet idegen vérvonalú példányokkal szerettünk volna bővíteni. Így a 2017-es évben több új példány is érkezett hozzánk, napjainkra pedig már két különálló csapat is kialakult állatkertünkben. Az első utódokra nem kellett sokat várni, Buddha, a vezérhímünk és Franciska, a legmagasabb rangú nőstény frigyéből 2017 augusztusában négy szurikátakölyök látta meg a napvilágot.

img_1853Idén januárban a tavalyi születésű, immár kamaszkorú kölykök kistestvéreket kaptak, nemrég ugyanis három újabb szurikátakölyök született a Pécsi Állatkertben! A kicsik neme egyelőre még nem ismert, gondozóik különböző gyümölcsökről nevezték el őket, így Áfonyával, Szederrel és Szamócával gyarapodott a család. A kölykök szurikátára jellemzően vakon és gyámoltalanul születtek,  és csupán a napokban, amikor már kellően megerősödtek, hagyták el a biztonságot jelentő szülőszobát. Napról napra egyre aktívabbak és játékosabbak, nevelésükbe a szülőkön kívül-akárcsak a természetben- a csapat többi tagja és a nagyobb testvérek is besegítenek. A szurikátáknál csak a vezérpár szaporodik, ha alacsonyabb rangú nősténynek születnek kölykei, azokat a vezérnőstény gyakran megöli. Ha a vezérnősténynek születnek utódai, gyakran az alacsonyabb rangú nőivarú egyedek tejelválasztása is beindul, ez által a kicsiket ők is tudják szoptatni, tehermentesítve ezzel az anyát. A kölykök apja, Buddha remek apukának bizonyult, kicsinyei gyakran bújnak hozzá, játszanak vele, illetve veszély esetén is ő az, aki a csapat védelmére kel. A napokban tapasztalható zord időjárás miatt a szurikátacsalád egyelőre még nem használhatja a külső kifutót, de a fűthető szurikátaház üvegablakán keresztül látogatóink rossz idő esetén is meg tudják nézni állatainkat!