Oldal kiválasztása

Állatkertünk legkülönlegesebb madarai közé tartozik a tarvarjú. Az érdekes megjelenésű madár magyar nevével ellentétben nem a varjakkal, hanem az íbiszfélékkel és távolabbról a gólyákkal áll rokonságban. Magyar elnevezését kopasz feje és fekete tollazata alapján kapta. A faj egyike azon állatoknak, melyeket az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól. A zárt térben történő tenyésztés annyira eredményesnek mondható, hogy az elmúlt években a faj korábbi elterjedési területén: Európában és  a Közel-Keleten is engedtek már szabadon állatkertekben született példányokat. A Pécsi Állatkertbe  2016-ban érkeztek meg az első tarvarjak, és időközben egy sikeres költés is volt nálunk: a 2018-as évben kelt két fióka ma is a 7 fős csapat tagja.

A tarvarjú egyik feltűnő jellegzetessége hosszú, hajlott csőre, mely a táplálkozásban és táplálékkeresés közben segíti a madarat. A faj legfőbb táplálékát különböző rovarok alkotják, elsősorban sáskák, de e mellett alkalomadtán halakat, kisebb emlősöket, kétéltűeket és hüllőket is elkap. A rovarölőszerek, elsősorban a DDT elterjedése negatív hatással volt a tarvarjú állományára, mivel a rovarölővel megölt sáskák elfogyasztása után a madarak is megbetegedtek, szélsőséges esetben elpusztultak.

A tarvarjú fogságban való táplálása nem egyszerű feladat. Az állatkerti tarvarjak is kapnak ugyan különböző rovarokat  étrendjükben, azonban ha csak ezzel lennének etetve a madarak, az meglehetősen nagy költséget jelentene a tartó állatkertek számára, arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb táplálékrovar-faj érhető el, mint amennyit ezek a madarak a természetben összeszednek. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a tarvarjak állatkerti táplálékának összeállítása az egyik legösszetettebb és legérdekesebb feladat a zoo-lakók menüi között. A Pécsi Állatkert takarmánykonyhás kollégái egyfajta pépet, “tarvarjú-gombócot” állítanak össze a madarak számára. A tarvarjú-gombóc különböző receptek alapján készül, két egymást követő napon sosem kapják ugyan azt a táplálékot a madarak. A gombóc fő alapanyaga darált hús, melyet kollégáink összekevernek a többi alapanyaggal, majd csinos kis gombócokat formáznak a masszából, melyek megjelenésükben nagyon hasonlítanak a fasírtra. A gombócokon kívül rovarokat is kapnak a tarvarjak, a lisztkukacokat a nyári időszakban a külső röpde füves területén szúrják szét gondozóik, így kedvükre keresgélhetnek madaraink a finom falatok után. A tarvarjakkal társbérletben szent íbiszek is élnek a röpdében, a fekete színű madarak gyakran a rokonok ebédjéből, pl. a halból is el-elcsippentenek egy darabot. Cserébe gyakran megfigyelhető, amint az íbiszek is jóízűen falatoznak a tarvarjaknak készített gombócokból.

A tarvarjú-gombócot alkotó különböző összetevők:

 • darált marhahús (marhahúsos napokon kis mértékben baromfihús is)
 • darált baromfihús (baromfihúsos napokon csak baromfi)
 • főtt tojás
 • túró
 • macskakonzerv
 • főtt rizs
 • lágyeleség
 • búzakorpa
 • késhegynyi élesztő
 • vitaminok (Futor, ÁP-17)
 • + a gombócon kívül napi 3 dl lisztkukac vagy gyászbogárlárva

 

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb