A Vadonleső program 2014-től kezdve minden évben megválasztja az Év Emlősét. A kezdeményezés célja az, hogy a nagyközönség jobban megismerhesse az adott évben kiválasztott, hazánk területén is előforduló emlősfajt, és ráirányítsa a figyelmet az adott állat megőrzésére, védelmére. 2019-ben ezt a megtisztelő címet az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) nyerte el.

Az eurázsiai hiúz Európa legnagyobb méretű macskaféle ragadozója: testhossza 80-130 cm, marmagassága 60-75 cm, súlya pedig 8-38 kg között változik. Az eurázsiai hiúznak elterjedési területén több alfaja alakult ki. A hiúzokat több érdekes tulajdonságuk is megkülönbözteti a többi macskafélétől: ezek egyike a szokatlanul rövid, kurta farok.  Ezen kívül a hiúzok fülei végén szőrpamacsok találhatók. Az eurázsiai hiúz erdők lakója, a fátlan területeket kerüli. Elsősorban éjszaka aktív, de ha nem háborgatják, nappal is vadászik. Magányos életmódú állat, a hím és a nőstény csak a párzási időszakban (melyet a hiúzoknál pacsmagolásnak nevezünk) találkozik egymással. Az embert kerüli, éppen ezért a szabad természetben csak nagyon ritkán kerül szem elé. Az eurázsiai hiúz Magyarország területén is megtalálható, hazánkban az Északi-Középhegységben, Elsősorban az Aggteleki Nemzeti Park területén él néhány példánya. 2012-es becslések szerint az ország területén jelenleg kevesebb, mint 10 hiúz él szabadon. Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 500.000 Ft.

A hiúzok népszerű és viszonylag sok helyen látható állatkerti állatok, alapvetően rejtőzködő életmódjuk ellenére kedveltek a nagyközönség körében. Mint az egy korábbi írásunkból is kiderül, a Pécsi Állatkertben évtizedek óta bemutatásra kerülnek különböző hiúzfajok-és alfajok. Egyik, 1984-ben megjelent útmutatónk beszámol róla, hogy egykor szibériai hiúzok (Lynx lynx kozlowi, az útmutató Lynx lynx sibirica-ként említi) is éltek állatkertünkben, mely alfaj napjainkban is igen nagy állatkerti ritkaságnak számít. Egy 1996-ban megjelent állatkerti szakkönyv (Kovács Zsolt: Állatok és állatkertek) a Pécsi Állatkert egyik fő különlegességeként említi a gazdag hiúzgyűjteményt. Ebben az időben az eurázsiai hiúz közeli rokona, az észak-amerikai elterjedésű vörös hiúz (Lynx rufus) mellett az eurázsiai hiúz több alfajával, így  kárpáti hiúzzal (Lynx lynx carpathicus) és a törzsalakként számon tartott skandináv hiúzzal (Lynx lynx lynx) is találkozhattak állatkertünk látogatói (skandináv hiúz és vörös hiúz jelenleg egyetlen hazai állatkertben sem látható).

A Pécsi Állatkertben napjainkban is látható eurázsiai hiúz: Dom nevű fiatal hímünk a kárpáti alfajt képviseli állatkertünkben (vagyis azt, amely a szabad természetben Magyarország területén is megtalálható). Dom 2014. május 23.-n született az Egyesült Királyságban található Dudley Zooban, innen érkezett hozzánk 2015. október 21.-én. Napjainkra teljesen belakta kifutóját, és olyannyira jól érzi magát, hogy gyakran nem is lehet első pillantásra felfedezni lakhelyén: természetes életmódjához hasonlóan napközben a bokrok ágai között, az aljnövényzetben pihen, és csak estefelé élénkül fel. Kárpáti hiúzunk megfigyeléséhez tökéletesen alkalmas a mostani, téli időjárás: az állatot sokkal könnyebbe megtalálni ilyenkor a kifutóban, ráadásul a hiúzunk is élénkebb, többet mozog és jobban mutatja magát, mint a nyári időszakban. Mostanában egy új játékot is kitalált magának: a szomszédban lakó rénszarvasra (mely a természetben a faj egyik természetes zsákmányállata) előszeretettel vadászik, persze csak a kifutó rácsain keresztül.