Mint arról korábban beszámoltunk, a tavalyi évben több alkalommal is új nyílméregbékák érkeztek a Pécsi Állatkertbe. Az újonnan bemutatásra kerülő fajok között a sávos nyílméregbéka (Phyllobates vittatus) is megtalálható, akiknek érkezéséről itt írtunk bővebben. Nemrég nagy meglepetést okoztak számunkra az apró békák: a faj állatkertünk története során először szaporodott nálunk!

Az ebihalak két héttel ezelőtt

A sávos nyílméregbéka kis testű kétéltű, fej-törzs hossza 3.2 cm körüli. A természetben kizárólag Costa Ricában, a Dulce öböl környékén fordul elő, innen kapta angol nevét: “Golfo Dulce Poison-Dart Frog”. A sávos nyílméregbéka nevét a hátán végigfutó vízszintes sávokról kapta. A fajnak több színváltozata is ismert.  Ragadozó, szinte bármilyen rovart elfogyaszt, ami befér a száján. Nappal aktív, erdőlakó békafaj, az erdő avarszintjében kutat élelem után. Előszeretettel bújik meg növények, faágak között.

Az ebihalak napjainkban

A Pécsi Állatkert fiatal sávos nyílméregbékái a közelmúltban érték el az ivarérettséget. A hímek heves udvarlásba kezdtek, énekük messzire hangzik az Akvárium-Terráriumban. Az udvarlásnak meglett az eredménye, hiszen a nőstények petéket raktak, melyekből két hét múlva keltek ki a kis ebihalak. Az “újszülöttek” jelenleg nem láthatók, a kulisszák mögött kialakított férőhelyen, a “bölcsődében” cseperednek. Ilyenkor étrendjük még jelentősen eltér szüleikétől, az állatkertekben élő ebihalak elsősorban haleleséget fogyasztanak. A nálunk növekvő példányoknál már elkezdődött az átalakulás, egyes ebihalaknak a hátsó, másoknál a mellső és a hátsó lábaik is kinőttek már, hátukon pedig kezdenek megjelenni a kifejlett állatokra jellemző csíkok. A teljes átalakulás kb. 45 napos korban következik be. A kis békák ekkor kb. 13 mm hosszúságúak, ivarérettségüket pedig 10 hónapos korukban érik el.

A sávos nyílméregbéka szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, besorolása “veszélyeztetett”. A fajra élőhelyei elvesztése mellett az illegális állatkereskedelem jelent nagy veszélyt, éppen ezért különösen fontos a fogságban való tenyésztés: így a hobbiállattartók számára nem szükséges a fogyatkozó létszámú nyílméregbékafaj újabb egyedeinek befogása a szabad természetből.

 

Bár a nyílméregbékák ebihalai jelenleg még nem láthatóak, az Akvárium-Terráriumnak is otthont adó Főépület számos, látogatóink által is megtekinthető újdonsággal gazdagodott nemrég. A közelmúltban átadott CITES-kiállítás mellett újdonság, hogy új terráriumba költözött Brumi, a Pécsi Állatkert idős, 40 év körüli aligátorteknőse (Chelydra serpentina), aki az elmúlt évek során a kulisszák mögött kialakított férőhelyen élt. A korallos és a tűzhalas akváriumainkba számos új korallfaj érkezett, e mellett új, fiatal egyedekkel gyarapodott a füles medúzák (Aurelia aurita) és a pápua medúzák (Mastigias papua) csapata. A talajlakó medúzák (Cassiopea andromeda) albérlőket kaptak maguk mellé: két, a Pécsi Állatkertben korábban még soha be nem bemutatott halfajjal, sárgasávos tűhallal (Doryrhamphus pessuliferus) és lila királyhallal (Pseudochromis fridmani) gazdagodott az állatkert népes állatsereglete.

Kifejlett sávos nyílméregbéka