Oldal kiválasztása

Mint arról korábban beszámoltunk, a tavalyi évben több alkalommal is új nyílméregbékák érkeztek a Pécsi Állatkertbe. Az újonnan bemutatásra kerülő fajok között a sávos nyílméregbéka (Phyllobates vittatus) is megtalálható, akiknek érkezéséről itt írtunk bővebben. Nemrég nagy meglepetést okoztak számunkra az apró békák: a faj állatkertünk története során először szaporodott nálunk!

Az ebihalak két héttel ezelőtt

A sávos nyílméregbéka kis testű kétéltű, fej-törzs hossza 3.2 cm körüli. A természetben kizárólag Costa Ricában, a Dulce öböl környékén fordul elő, innen kapta angol nevét: “Golfo Dulce Poison-Dart Frog”. A sávos nyílméregbéka nevét a hátán végigfutó vízszintes sávokról kapta. A fajnak több színváltozata is ismert.  Ragadozó, szinte bármilyen rovart elfogyaszt, ami befér a száján. Nappal aktív, erdőlakó békafaj, az erdő avarszintjében kutat élelem után. Előszeretettel bújik meg növények, faágak között.

Az ebihalak napjainkban

A Pécsi Állatkert fiatal sávos nyílméregbékái a közelmúltban érték el az ivarérettséget. A hímek heves udvarlásba kezdtek, énekük messzire hangzik az Akvárium-Terráriumban. Az udvarlásnak meglett az eredménye, hiszen a nőstények petéket raktak, melyekből két hét múlva keltek ki a kis ebihalak. Az “újszülöttek” jelenleg nem láthatók, a kulisszák mögött kialakított férőhelyen, a “bölcsődében” cseperednek. Ilyenkor étrendjük még jelentősen eltér szüleikétől, az állatkertekben élő ebihalak elsősorban haleleséget fogyasztanak. A nálunk növekvő példányoknál már elkezdődött az átalakulás, egyes ebihalaknak a hátsó, másoknál a mellső és a hátsó lábaik is kinőttek már, hátukon pedig kezdenek megjelenni a kifejlett állatokra jellemző csíkok. A teljes átalakulás kb. 45 napos korban következik be. A kis békák ekkor kb. 13 mm hosszúságúak, ivarérettségüket pedig 10 hónapos korukban érik el.

A sávos nyílméregbéka szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, besorolása “veszélyeztetett”. A fajra élőhelyei elvesztése mellett az illegális állatkereskedelem jelent nagy veszélyt, éppen ezért különösen fontos a fogságban való tenyésztés: így a hobbiállattartók számára nem szükséges a fogyatkozó létszámú nyílméregbékafaj újabb egyedeinek befogása a szabad természetből.

 

Bár a nyílméregbékák ebihalai jelenleg még nem láthatóak, az Akvárium-Terráriumnak is otthont adó Főépület számos, látogatóink által is megtekinthető újdonsággal gazdagodott nemrég. A közelmúltban átadott CITES-kiállítás mellett újdonság, hogy új terráriumba költözött Brumi, a Pécsi Állatkert idős, 40 év körüli aligátorteknőse (Chelydra serpentina), aki az elmúlt évek során a kulisszák mögött kialakított férőhelyen élt. A korallos és a tűzhalas akváriumainkba számos új korallfaj érkezett, e mellett új, fiatal egyedekkel gyarapodott a füles medúzák (Aurelia aurita) és a pápua medúzák (Mastigias papua) csapata. A talajlakó medúzák (Cassiopea andromeda) albérlőket kaptak maguk mellé: két, a Pécsi Állatkertben korábban még soha be nem bemutatott halfajjal, sárgasávos tűhallal (Doryrhamphus pessuliferus) és lila királyhallal (Pseudochromis fridmani) gazdagodott az állatkert népes állatsereglete.

Kifejlett sávos nyílméregbéka

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb