Dendrobates tinctorius

CSALÁD: Nyílméregbékafélék
(Dendrobatidae)
ELTERJEDÉS: Brazília, Francia Guyana,
Suriname és Guyana
ÉLŐHELY: Trópusi erdők
TÁPLÁLKOZÁS: Rovarevő

Több alfaja és több helyi változata, színváltozata ismert. Elsősorban a talajszinten mozog, de gyakran megfigyelhető 1-2 méteres magasságban faágakon, tereptárgyakon. Nagytestű nyílméregbéka, a hímeknél nagyobb méretű nőstények testhossza elérheti a 6 cm-t. Nappali életmódot folytat. A hímek gyakran másznak fel egy kiálló tárgyra, ahonnan belátják territóriumukat, melyet brekegésükkel védenek meg a többi hímmel szemben. A párzás és a peterakás a szárazföldön történik. A peterakást követően a peték védelme a hím feladata, a kikelő ebihalakat a hátán viszi a legközelebbi tócsához. Rovarevő, elsősorban hangyákat, termeszeket és más, apró rovarokat eszik.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this