A 2019-es év akár a „Meglepetések Éve” is lehetne a Pécsi Állatkertben, legalábbis ami a kis állatok születését illeti. Mint arról korábban beszámoltunk, nemrég keltek ki Ervina, a szalagos varánusz apa nélkül született kicsinyei, pár hete pedig egy hím-legalábbis eredetileg hímnek gondolt-prérikutya szült kölyköket!

Feketefarkú prérikutyák tartásával immár közel 20 éve foglalkozik a Pécsi Állatkert, az első példányok a 2000-es évek elején érkeztek meg állatkertünkbe. A kezdeti sikerek után azonban jó néhány évig nem volt szaporulat a kistestű emlősök csapatában. A balszerencse-széria két éve szakadt meg: 2017-ben és 2018-ban is kölykökkel örvendeztettek meg minket prérikutyáink!

Az idei évben nagy meglepetés érte az állatkert munkatársait. Prérikutya-csapatunkba vérfrissítés céljából új állatok érkeztek, célunk a közeljövőben egy új, jó vérvonalú, fiatal példányokból álló tenyészcsapat kialakítása. Ennek első lépéseként Ausztriából, a Tierwelt Herberstein nevű állatkertből érkezhetett meg hozzánk 8 hím prérikutya, akiket terveink szerint még az idei évben, szintén Herberstein-ből nőstények is követhetnek majd. A „csupa hímekből” álló csapatban két hete négy apró kölyök jelent meg a felszínen: kiderült ugyanis, hogy a hímek egyike valójában egy nőstény állat, aki már vemhesen érkezhetett meg hozzánk Ausztriából! A „meglepetés” -prérikutyakölykök egyre bátrabbak, már gyakran lehet látni, amint a felnőttek körében a felszínen keresgélnek élelem után, így már a hozzánk érkező látogatók is láthatják őket!

A feketefarkú-, más néven társas prérikutya (Cynomys ludovicianus) eredetileg Észak-Amerika lakója, a kontinens nagy részén megtalálható. Nevével ellentétben a mókusok és az ürgék közeli rokona, a kutyákkal nem áll rokonságban. Ezek a rágcsálók veszély esetén ugatásra emlékeztető hangokkal jeleznek társaiknak, innen származik nevük is. Kiterjedt járatrendszert ásnak maguknak, az eddig felfedezett legnagyobb prérikutya-város alapterülete közel 64.000 km² volt. A járatoknak több kijárata is van, így ha az egyiken keresztül egy ragadozó követi a prérikutyát üregébe, a rágcsáló egy másik kijáraton keresztül el tud menekülni. A prérikutyák vemhességi ideje 28-37 nap között változik, melynek letelte után egyszerre 3-5 (ritkábban több) kölyök születik. A kicsik 5 hetesen kezdenek kijárni a felszínre, a következő év tavaszára pedig már teljesen önállók lesznek. A prérikutyáknak évente csak egyszer születnek kölykei. A nőstények szüleik kolóniájában maradnak, a fiatal hímek azonban gyakran elvándorolnak és saját csapatot alapítanak maguknak, gyakran a szülői csoport közvetlen közelében, így egy-egy nagyobb csapatot több kisebb családra lehet osztani. A prérikutyáknak öt faja ismert, az európai állatkertek többségében a feketefarkú prérikutya látható. Állatkerti körülményke között viszonylag könnyen gondozható állatfaj, hiszen Észak-Amerikában a miénkkel megegyező klímájú élőhelyen él. Bár a feketefarkú prérikutya nem számít állatkerti ritkaságnak, Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csupán három állatkertben láthatunk ilyen állatokat.

.