Oldal kiválasztása

A tavalyi év során két fiatal példánnyal gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűrűsfarkú makijainak csapata: Mazsola és Tádé a Veszprémi Állatkertből érkezett hozzánk, Pécsre költözésükről itt írtunk. Nem ők azonban az egyedüli új jövevények a csapatban, hiszen tavaly, év végén egy csere is történt a gyűrűsfarkú makik állományában. A makik csapatának legújabb tagja, Kicsi Sanya (becenevén Kis Sanyesz), a Nyíregyházi Állatparkban született 2017. március 18.-án, és innen költözött hozzánk 2018. október 30.-án. Állatkertünk makijainak csapata  számban nem változott, Kis Sanyeszért cserébe a Pécsi Állatkert egyik korábbi lakója, Fiatalúr költözött Nyíregyházára.

A gyűrűsfarkú maki Madagaszkár lakója. Fennmaradását a vadászat és élőhelyeinek elvesztése veszélyezteti. Az európai állatkertek sokáig az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül, összehangoltan tartották és tenyésztették a fajt. A tavalyi év azonban jelentős változást hozott az európai makik életében, hiszen az eddig ESB keretein belül tartott fajokat (köztük a gyűrűsfarkú makit is) átsorolták a magasabb szintű fajmegmentő programba, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramba (EEP). A program sikeréhez elengedhetetlen, hogy egyes állatkertek ne csak szaporodó csapatokat tartsanak, hanem egynemű hímcsapatok tartására vállalkozzanak: ilyen, csupa hímekből álló csapat él a Pécsi Állatkertben is. A hímcsapatok tagjai tökéletesen alkalmasak bemutatásra, és szükség esetén tenyésztésbe is vonhatók: mint ahogy jelen esetben is történt, hiszen Fiatalúr vérfrissítési célból költözött Nyíregyházára.

Kis Sanyesz hamar belopta magát a gondozók és a látogatók szívébe, olyannyira, hogy időközben örökbe is fogadták! Bár még október 30.-án érkezett meg hozzánk, a nagyközönség egy ideig nem láthatta, mivel az első hónapban kötelező karanténidejét töltötte. Ezt követően kerülhetett sor az összeszoktatási folyamat elkezdésére, mely napjainkban is tart. Eddigi tapasztalataink alapján új lakónkat pozitívan fogadta a csapat, így immár a hozzánk látogatók is találkozhatnak Kis Sanyesszal. A téli időszakban a gyűrűsfarkú makik viszonylag kevés időt töltenek a külső kifutón, ezért ha itt nem lehet látni őket, érdemes az állatokat a belső férőhelyükön keresni, ahová üvegen keresztül tekinthetnek be látogatóink. Terveink szerint tavasztól, amikor a jó idő beköszöntével újra megnyitjuk a makik besétálós kifutóját, látogatóink már együtt láthatják a teljes, 7 gyűrűsfarkú makiból és egy barna makiból álló csapatot.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb