Oldal kiválasztása

Piros buborékanemóna

A Víz Világnapját minden évben március 22.-én ünnepeljük, 1993. óta. A jeles nap feladata ráirányítani a figyelmet az emberiség számára elérhető édesvízkészlet védelmére, a víz fontosságára. A természetvédelem és az oktatás iránt elkötelezett intézményként a Pécsi Állatkert életében mindig is fontos szerepe játszott a Víz Világnapja. Már a felújítás előtti Állatkertben (és az egykori belvárosi Akvárium-Terráriumban) is több alkalommal ünnepelhették a látogatók a jeles napot, az intézmény teljes felújítását és újbóli megnyitását követően pedig a 2017-es évtől újjáéledt ez a szép hagyomány.

2017-től kezdve a Pécsi Állatkert partnerével, a Tettye Forrásház Zrt-vel közösen szervezi meg ezt a „zöld ünnepséget”.  Hagyományosan egy héten keresztül az óvodás és iskolás csoportoké a főszerep, akik az állatkert tematikus hetére ellátogatva zoopedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. Megismerhetik a víz szerepét az ember és az állatok életében, megnézhetik az állatkert vízi vagy víz közeli életmódot folytató lakóit, és kipróbálhatják a Tettye Forrásház vizes játékait. Az idei évben március 18. és 22. között naponta két alkalommal fogadja a résztvevő csoportokat az állatkert. A tematikus hetet hagyományosan családi élménynapok követik. Az idei, Víz Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő hétvégén az állatkertbe érkező családok próbára tehetik tudásukat játékos menetlevelek segítségével, megtudhatják, hogyan lehet rajzfilmet készíteni és bepillantást nyerhetnek az egyik leghíresebb magyar rajzfilmsorozat, az idén 40 éves Vízipók csodapók világával. Számtalan látványetetés, gyermekkoncert, szabadulószoba, ügyességi játék és afrikai eredetű „instant halak” várják a hozzánk érkezőket. A részletes program és a látványetetések időpontjai ide kattintva olvashatóak!

Szemfoltos kígyófejű hal

 

Csukafejű tigrisharcsa

Ismert, hogy intézményünk teljes felújítását követően az egykor a Munkácsi Mihály utcában működő Akvárium-Terrárium felköltözött a Misinatetőn található állatkertbe, így 30 év után ismét egy helyszínen tekinthető meg az intézmény állatgyűjteménye. Az Akvárium-Terrárium részleg folyamatosan fejlődik, és a Tettye Forrásháznak köszönhetően minden évben újdonsággal találkozhatnak itt a víz alatti világ iránt érdeklődő vendégek. 2017-ben elkészült Magyarország első olyan állatkerti bemutatója, mely planktonikus élőlényeket mutat be a látogatók számára- a „planktonos” szekrényben és környékén a Pécsi Állatkertbe érkezők a táplálékláncokról és a mikroszkopikus élőlények fontosságáról is számos érdekességet olvashatnak. 2018 a Medúzák Éve volt, hiszen elkészült a különleges medúzafolyosó, ahol életnagyságú és UV fényben világító medúzákat ábrázoló festményeket lehet látni. A már korábban meglévő mellé két új medúzás akvárium épült, így jelen pillanatban a Pécsi Állatkertben látható Magyarország legnagyobb medúzagyűjteménye, e mellett az egyik faj, a pápua medúza csak itt látható hazánkban.

Az idei év meglepetése Coca, a kétkarmú teknős új otthona lesz. A kétkarmú teknős különleges, megjelenésében a tengeri teknősöket és a lágyhéjú teknősöket egyaránt megidéző édesvízi teknősfaj (mely alkalomadtán képes az enyhén sós vízben is megélni). Nem számít túl gyakorinak az európai állatkertekben, Magyarországon a pécsin kívül jelenleg csak a Budapesti Állatkertben látható. A Pécsi Állatkert termetes hím teknőse, Coca (aki nevét malacéra emlékeztető orra után kapta) „régi motoros” az intézmény lakói között. Bár pontos életkora nem ismert, feltehetőn 2001. és 2002. között bújhatott ki a tojásból. Pécsre 2011. június 17.-én érkezett, magánszemély ajándékaként. Eleinte a belvárosi Akvárium-Terráriumban lakott, 2016-ban azonban neki is költöznie kellett. Ekkor került át az új állatkertbe, egy hatalmas akváriumba, amelyet több különböző halfajjal osztott meg. A bemutató igen nagyméretű, és a törvényi előírásoknak is maximálisan megfelelt, ideális otthon volt a teknős számára. Egyetlen baj volt vele: mivel egy viszonylag keskeny akváriumról van szó, a felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a kétkarmú teknős egy szűk, aprócska akváriumban tengeti életét, ahol megfordulni is alig tud- pedig valójában erről szó sem volt! Minden esetre a látogatói kéréseknek eleget téve úgy döntöttünk, hogy Coca és lakótársai számára új otthont építünk, a jelenlegi bemutatót pedig más fajok számára alakítjuk át. Az új akvárium minden igényt kielégítő, 2500 literes bemutató. Nem egy hagyományos bemutatóról van szó, hiszen a paludáriumok sorát gyarapítja az új létesítmény, vagyis a vízi és a szárazföldi élővilágot egyaránt bemutató akvárium-terrárium kombináció készült el a Pécsi Állatkertben.

Kétkarmú teknős

A tervek szerint az új férőhely több lépcsőben kerül majd berendezésre: elsőként a kétkarmú teknős költözik bele, majd megpróbáljuk összeszoktatni kisebb testű, jelenleg látogatók elöl elzárt férőhelyen élő fajtársával (akivel korábban nem jöttek ki túl jól, de reményeink szerint az új, közös otthon megteszi hatását). Ezt követően a Pécsi Állatkert Ázsiában őshonos halainak többsége is átkerülne a bemutatóba, így Coca jelenlegi lakótársai, valamint a nagy népszerűségnek örvendő jávai lövőhalak is. Az új paludáriumot szeretnénk bevonni a látványetetési programokba is, hogy a hozzánk látogatók még érdekesebb formában tekinthessék meg a kétkarmú teknősök és a lövőhalak etetését. Terveink szerint az idei évben teljesen át fog alakulni a másik négy paludáriumunk állatvilága is, nem is beszélve a teknős korábbi helyéről-érdemes tehát továbbra is figyelni a Pécsi Állatkert híreit, mivel számos újdonsággal készülünk 2019-ben is!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb