A Pécsi Állatkertben a teljes felújítást követő, 2016-os újbóli  megnyitás óta folyamatosan fejlődik a szolgáltatás, a közoktatásban és természeti nevelésben vállalt, alapműködésen is túlmutató feladatok nagymértékben bővülnek, emellett pedig komoly szakmai munka is zajlik az intézményben. A befektetett energiának és elhivatottságnak köszönhetően idén májusban az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének képviselői tartottak vizsgálatot állatkertünkben, hogy megállapítsák, a Pécsi Állatkert érdemes-e arra, hogy teljes jogú tagságot kapjon Európa legrangosabb szakmai közösségében; erről döntés szeptemberben várható.

Céljaink elérését azonban feltételezhetően rossz szándékú, az állatkert számára botrányt és hitelvesztést kívánó személyek akarják hátráltatni.

2019. május 22-én a reggeli kötelező kifutóvizsgálat során fedezték fel munkatársaink, hogy az állatkert puma kifutójának rácsozata megsérült, felnyílt, olyan módon, amely csak különösen nagy, külső erő hatására következhet be.

3 szakértői vélemény is arra a következtetésre jutott, hogy idegenkezűség merülhet fel, így az állatkert értesítette a rendőrséget. A rendőrség által elvégzett helyszíni vizsgálat megerősítette az emberi beavatkozás, idegenkezűség gyanúját.

Az állatkert vezetése hivatalból feljelentést tett és kérte a cselekmény kivizsgálását.

Az eset következtében az állatkertből állat nem szökött el, személyi sérülés nem történt, a pumák kifutójukban a teljes rácsozat átvizsgálása és további megerősítését követően már újra megfigyelhetők.