Szavannacerkóf-család

A húsvéti ünnepek alatt is érdemes felkeresni a Pécsi Állatkertet: Vadim, a közelmúltban érkezett rozsomák egyre aktívabb, gyakran lehet látni, amint felfedező körútra indul új otthonában. Az idei évben először a húsvéti hosszú hétvégén nyílik meg a gyűrűsfarkú makik kifutója a látogatók előtt, de érdekesebbnél érdekesebb látványetetési programokkal is készülnek az Állatkert munkatársai. Kis állatokban sincs hiány: az elmúlt héten két majomcsapat is újszülöttel lepte meg az intézmény gondozóit, különlegesség, hogy a két pici születése között mindössze két nap telt el!

Cerkófkölyök

Április 11.-én, csütörtökön reggel egy kis szavannacerkóf született a Pécsi Állatkert családjában. Óriási volt az öröm, hiszen még nem számítottunk a kicsi érkezésére, az előző cerkófkölykünk 2018. augusztus 20.-án, több mint 10 éves szünetet követően született meg a Pécsi Állatkertben. Az időközben Dumbó névre keresztelt kis hím szépen cseperedik, egyre gyakrabban játszik a csapat felnőtt tagjaival. Nagy meglepetésünkre tavalyi kölykünk hamar kis testvért kapott, hiszen ennél a majomfajnál az utódok egy-másfél évig az anyjukkal maradnak, és csak ezt követően születik az anyának újabb kicsinye. Mivel a szavannacerkófoknál a vemhességi idő 5-6 hónap között változik, a két kölyök születése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el. Az újabb pici érkezését a reggeli takarítás közben vették észre az Állatkert munkatársai: a belső férőhely takarítása közben a külső kifutóra  lett zárva a csapat, ekkor még semmi sem utalt a kicsi születésére, egy fél óra elteltével, amikor a majmok gondozója ellenőrizte a cerkófokat, nagy megdöbbenésre már eggyel több cerkóf volt a kifutóban. Az új jövevény egészséges, és a csapat többi tagja is hamar a szívébe fogadta. A tavalyi születésű „nagytesó” megilletődve ismerkedik vele, nem tudja, hirtelen miért „esett ki a mama kosarából”. Az apuka harciasan védi kis családját, igazi vezérhímként óvva utódait. A Pécsi Állatkert kis csapatát a szülőpáron és a két kölykön kívül egy idősebb nőstény alkotja, ő látja el a „nagynéni” feladatait, a nagyobb kölyök lelkes játszótársa.

Kis gereza

A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke a kis cerkóf után mindössze két nappal, április 13.-án, szombaton este látta meg a napvilágot. Érkezésével immár hét fősre bővült a kis pécsi gerezacsapat, amely egy szülőpárból, a szülők négy kölykéből és egy fiatal, idegen vérvonalú hímből áll. A kis cerkófhoz hasonlóan a kis gereza is egészséges, egyre többet lehet látni, amint az anyuka a családja körében kihozza a külső kifutóra. Az újszülött a fekete-fehér bundájú felnőttekkel ellentétben hófehér szőrű, körülbelül három hónapos korában ölti fel a kifejlett álaltokra jellemző mintázatot. A fehér bundának különleges szerepe van, hiszen felkelti a felnőttek figyelmét, akik így jobban odafigyelnek a kölyökre. A pici 2017. decemberében született nővére (az első gereza, aki a Pécsi Állatkertben látta meg a napvilágot) is óriási érdeklődést mutat kis testvére iránt, gyakran elkéri anyjától, hogy „babázzon” egy kicsit. A kölyök születése szakmailag is fontos esemény, mivel  a zászlós farkú kolobusz védett majomfaj,  az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this