Oldal kiválasztása

Szavannacerkóf-család

A húsvéti ünnepek alatt is érdemes felkeresni a Pécsi Állatkertet: Vadim, a közelmúltban érkezett rozsomák egyre aktívabb, gyakran lehet látni, amint felfedező körútra indul új otthonában. Az idei évben először a húsvéti hosszú hétvégén nyílik meg a gyűrűsfarkú makik kifutója a látogatók előtt, de érdekesebbnél érdekesebb látványetetési programokkal is készülnek az Állatkert munkatársai. Kis állatokban sincs hiány: az elmúlt héten két majomcsapat is újszülöttel lepte meg az intézmény gondozóit, különlegesség, hogy a két pici születése között mindössze két nap telt el!

Cerkófkölyök

Április 11.-én, csütörtökön reggel egy kis szavannacerkóf született a Pécsi Állatkert családjában. Óriási volt az öröm, hiszen még nem számítottunk a kicsi érkezésére, az előző cerkófkölykünk 2018. augusztus 20.-án, több mint 10 éves szünetet követően született meg a Pécsi Állatkertben. Az időközben Dumbó névre keresztelt kis hím szépen cseperedik, egyre gyakrabban játszik a csapat felnőtt tagjaival. Nagy meglepetésünkre tavalyi kölykünk hamar kis testvért kapott, hiszen ennél a majomfajnál az utódok egy-másfél évig az anyjukkal maradnak, és csak ezt követően születik az anyának újabb kicsinye. Mivel a szavannacerkófoknál a vemhességi idő 5-6 hónap között változik, a két kölyök születése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el. Az újabb pici érkezését a reggeli takarítás közben vették észre az Állatkert munkatársai: a belső férőhely takarítása közben a külső kifutóra  lett zárva a csapat, ekkor még semmi sem utalt a kicsi születésére, egy fél óra elteltével, amikor a majmok gondozója ellenőrizte a cerkófokat, nagy megdöbbenésre már eggyel több cerkóf volt a kifutóban. Az új jövevény egészséges, és a csapat többi tagja is hamar a szívébe fogadta. A tavalyi születésű „nagytesó” megilletődve ismerkedik vele, nem tudja, hirtelen miért „esett ki a mama kosarából”. Az apuka harciasan védi kis családját, igazi vezérhímként óvva utódait. A Pécsi Állatkert kis csapatát a szülőpáron és a két kölykön kívül egy idősebb nőstény alkotja, ő látja el a „nagynéni” feladatait, a nagyobb kölyök lelkes játszótársa.

Kis gereza

A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke a kis cerkóf után mindössze két nappal, április 13.-án, szombaton este látta meg a napvilágot. Érkezésével immár hét fősre bővült a kis pécsi gerezacsapat, amely egy szülőpárból, a szülők négy kölykéből és egy fiatal, idegen vérvonalú hímből áll. A kis cerkófhoz hasonlóan a kis gereza is egészséges, egyre többet lehet látni, amint az anyuka a családja körében kihozza a külső kifutóra. Az újszülött a fekete-fehér bundájú felnőttekkel ellentétben hófehér szőrű, körülbelül három hónapos korában ölti fel a kifejlett álaltokra jellemző mintázatot. A fehér bundának különleges szerepe van, hiszen felkelti a felnőttek figyelmét, akik így jobban odafigyelnek a kölyökre. A pici 2017. decemberében született nővére (az első gereza, aki a Pécsi Állatkertben látta meg a napvilágot) is óriási érdeklődést mutat kis testvére iránt, gyakran elkéri anyjától, hogy „babázzon” egy kicsit. A kölyök születése szakmailag is fontos esemény, mivel  a zászlós farkú kolobusz védett majomfaj,  az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb