Oldal kiválasztása

A közelmúltban állatkertünkbe látogató vendégeink közül többen meglepődve vették észre, hogy egy termetes ketrec található a prérikutyák kifutójában. Jelen írásunkban szeretnénk lerántani a leplet arról, hogy miért is került ide ez a ketrec?

Rendszeres olvasóink bizonyára emlékeznek még arra, hogy az idei évben elkezdődött egy új, fiatal egyedekből álló prérikutya-csapat kialakítása a Pécsi Állatkertben. Az idén tavasszal Ausztriából, a Tierwelt Herberstein nevű állatkertből hozzánk érkezett 8 hím egyike alaposan meglepett minket: kiderült, hogy valójában nőstény, és megérkezését követően nem sokkal négy egészséges kölyöknek adott életet, akik érkezéséről itt írtunk bővebben. A négy-egyelőre még ismeretlen nemű-utód mára szépen felcseperedett és a csapat teljes jogú tagja lett.

Az érdekes, amerikai eredetű rágcsálók pécsi csapatát eredeti terveink szerint szerettük volna tovább gyarapítani. Szeptember 17.-én, szintén Herbersteinből, négy nőstény állat érkezett hozzánk, egy nálunk született Bennett-kenguruért cserébe. Az új prérikutyákat eleinte még nem láthatta a közönség, kötelező karanténidejüket töltötték a kulisszák mögött kialakított férőhelyen. A karantén letelte után azonban megkezdődhetett az összeszoktatásuk a régebben nálunk élő, a nagy csapattal! Ebből a célból egy nagyobb méretű ketrecben helyeztük el az új nőstényeket, így kerültek ki a kifutóba. A ketrec rácsain keresztül láthatják, szagolhatják, hallhatják egymást a régi és az új állatok, sőt, bizonyos mértékben meg is érinthetik egymást. Ha azonban nem tetszenek egymásnak, és verekedésre kerülne sor, a rácsozat megakadályozza az állatokat abban, hogy komoly kárt tegyenek egymásban. Ez az eljárás immár hagyományosnak számít az állatkertek világában, és számos állatfajnál alkalmazzák.

Mivel régi és új prérikutyáink szimpatikusnak találták egymást, kinyitottuk a ketrec ajtaját és összeengedtük a két csapatot. A szoktatóeszköz egyelőre még bent van a kifutóban, hiszen ha újonnan érkezett nőstényeink valamelyike megijed, a jól ismert otthon ilyenkor biztos menedéket jelent számára. Mivel látszólag zökkenőmentesen megtörtént az összeszoktatás, állataink pedig egy csapatot alkotnak, bízunk benne, hogy néhány napon belül teljesen kiemelhetjük az ideiglenes szoktató férőhelyet a kifutóból! A hozzánk érkező látogatók immár együtt, egy csapatként láthatják új prérikutyáinkat a régiek társaságában a kifutóban. Az érdeklődőknek érdemes sietnie, ha látni szeretnék új lakóinkat: a prérikutyák nemsokára téli álomra fogják hajtani fejüket! Bízunk benne, hogy  jövő tavasszal újabb kölykök fognak születni a megújult pécsi csapatban!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb