Oldal kiválasztása

Napjaink modern állatkertjeinek feladata nem csupán az élő állatok bemutatása, hanem a természetvédelem, a kutatás és az oktatás. A Pécsi Állatkertbe rendszeresen érkeznek óvodás-és iskolás csoportok zoopedagógiai foglalkozásokra. Ezen foglalkozások egyik kiemelt témája a környezetvédelem és a fenntarthatóságra nevelés, a részt vevő gyermekek nem csupán a veszélyeztetett állatfajokkal és megmentésükkel ismerkedhetnek meg, hanem alternatív energiaforrásokkal, vagy ház körüli állatvédelmi praktikákkal is- nem is sejtenénk, hogy ezek a dolgok mennyire összefonódnak!

Az alábbi cikkünkben a zoopedagógiai foglalkozások gyakorlatát szeretnénk egy kicsit átültetni, és arra szeretnénk felhívni Kedves Olvasóink figyelmét, hogy miért jobb a bankkártyás fizetés a készpénzesnél? E sorok írója maga is előnyben részesíti a bankkártyás fizetési módot, és reméli, hogy a cikk elolvasása után többen s inkább ezt a módszert fogják pártfogolni- amely természetvédelmi szempontból is lényeges nézőpont!

A bankkártyás fizetés:

-praktikus és kényelmes. Egy bankkártya kis helyen is elfér, sokkal kevesebb helyet foglal, mint a készpénz.

-ellenálló. A papírból készült készpénz megrongálódhat, elszakadhat, meggyűrődhet, elázhat. Ezzel ellentétben a bankkártyákat ellenállóbb anyagból készítik, sokkal jobban bírják a mechanikai sérüléseket.

– biztonságos. A bankkártya eltulajdonítása esetén rögtön letiltható, így a tolvaj nem tudja azt használni- készpénzes fizetésnél erre nincs lehetőség.

– külföldön is használható. Készpénzünkkel ellentétben nem kell külön váltanunk váltanunk, ha nemzetközi bankkártyánkkal (pl. Mastercard) szeretnénk fizetni.

-gyors. A PayPass-os fizetésnek köszönhetően jelentős időt spórolhatunk meg a készpénz pontos összegének számolgatásával ellentétben.

– környezetbarát. Közismert, hogy a bankjegyek alapanyaga leggyakrabban papír, a nyomtatáshoz jó minőségű, frissen készített papírt szokás felhasználni, a minőség megőrzése miatt újrahasznosított papírt nem szoktak felhasználni ehhez a folyamathoz. A papírgyártáshoz fák kivágása szükséges, amely napjainkra ijesztő mértéket öltött. Évente legalább 200 000 km2-nyi erdő tűnik el a Föld felszínéről, beláthatatlan ökológiai károkat okozva ezzel. A pénzgyártáshoz használt speciális papírt gyapotból állítják elő, a monokultúrás gyapotültetvények kialakítása az erdők helyén azonban további természetvédelmi problémákhoz vezet.  A papírpénzek előállításánál különleges eljárások alkalmazásával igyekeznek olyan bankjegyeket gyártani, melyeket nem lehet lemásolni, vagyis a pénzt nem lehet hamisítani. Éppen ezért a pénznyomtatás során speciális kémiai eljárásokat használnak (pl. ofszet- és a metszetmélynyomás, a hologram felviteli eljárás és a színváltó számoknál alkalmazott filmnyomtatás), melyek tovább terhelik a környezetet.  A bankkártyák előállításához nem szükséges fák kivágása, ráadásul, mivel lényegesen kevesebb darabszámban gyártják őket, mint a papírpénzt, a gyártási folyamat kevésbé terheli a környezetet.

Állati élmény kedvezménnyel! Csatlakozz a Mastercard Pirceless Specials programhoz, figyeld a kedvezményes időszakokat és látogass el hozzánk, hogy az élmény most még több legyen! Bővebb információ: https://kedvezmenyek.mastercard.hu/

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb