Oldal kiválasztása

 

Láthatóan jól érzik magukat a tavalyi évben érkezett sávos nyílméregbékák (Phyllobates vittatus) állatkertünkben!  A színpompás kétéltűfaj intézményünk története során az idei évben szaporodott  először nálunk, melyről korábban itt írtunk bővebben. Nyílméregbékáink időközben újabb és újabb utódokkal leptek meg minket, így jelen pillanatban a faj mindegyik fejlődési alakja megtalálható állatkertünkben! Néhány fénykép erejéig szeretnénk bepillantást nyújtani a népes család életébe.

Jelen pillanatban is egy kupacnyi békapete (fent, bal oldali kép) várja kikelését. A petéket a lerakás után Petri-csészébe helyezzük, és folyamatosan nedvesen tartjuk, hiszen ha kiszáradnak, az a pusztulásukhoz vezet. A petékből kb. két hét elteltével kelnek ki az ebihalak (fent, jobb oldali kép). Jelenleg négy, különböző méretű ebihalakból álló csapat él nálunk, ők méret alapján szétválogatva, külön-külön kis tartókban cseperednek. Táplálkozásuk még jelentősen eltér a kifejlett példányoktól, az ebihalak legfőbb tápláléka a haleledel. A legnagyobb méretű ebihalaknak már elkezdtek kinőni a lábaik és kezdik elveszíteni farkukat, nemsokára bekövetkezik teljes átalakulásuk. Az ebihalak kikelése és teljes átalakulása között kb. 45 nap telik el.

A fiatal, kis méretű békák (lent, bal oldali kép) szüleiktől külön, kis méretű terráriumban cseperednek. Fontos, hogy őket nem szabad még nagy méretű terráriumban elhelyezni, hogy könnyen megtalálják a táplálékot. Ők már az ebihalakkal ellentétben szüleikhez hasonló étrenden élnek, pl. vitaminozott muslincán. Amikor a teljes átalakulás megtörténik, a kis békák kb. 13 mm hosszúak, kifejlett korukban a 32 mm-es hosszúságot is elérhetik, vagyis kb. 2,5-szeres növekedést érnek el.

A peték, az ebihalak és a fiatal állatok a zavartalan fejlődésük érdekében jelenleg a kulisszák mögött kialakított férőhelyeken élnek, a kifejlett állatok (lent, jobb oldali kép) azonban zavartalanul megtekinthetők a nyílméregbékás terráriumban! Terveink szerint a következő, december 14.-ei TúráZoo programunkon a nyílméregbéka-oviba is bepillanthatnak majd az érdeklődők!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb