Oldal kiválasztása

A Pécsi Állatkert az őszi szünetben is minden nap nyitva tart, és várja Kedves Látogatóit! Az elmúlt időszakban több új lakónk is bemutatkozott, mint arról korábban hírt adtunk, igazi ritkaságokkal gyarapodott az Akvárium-Terrárium, és nemrég kiköltözött az állatkerti részre Guy, a sárgabóbitás kakadu. Kis állatok születésében sincs hiány, jelen cikkünkben egy igazi különlegesség érkezéséről szeretnénk beszámolni: október 11.-én egy életerős kismalac született az örvös pekarik csapatában! Ilyen eseményre legutóbb több, mint 9 éve került sor a Pécsi Állatkertben, hiszen sokáig a legutolsó pécsi születésű pekari éppen a mostani malac apja volt, aki 2010. január 1.-jén látta meg a napvilágot. Az azóta eltelt közel egy évtized során-bár pekari-állományunk szaporodóképes volt- nem kopogtatott a gólya az érdekes amerikai patások kifutójában. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor egy szép, csütörtöki napon a patások gondozói megdöbbenve vetté észre, hogy eggyel nőtt  a pekaricsapat létszáma! Bár eleinte nagy volt az izgalom, és a csapat mindegyik tagja a kis malaccal szeretett volna foglalkozni, mára a felnőtt állatok hozzászoktak a kicsi jelenlétéhez, az apróság a csapat teljes jogú tagja lett. Az egyelőre még ismeretlen nemű malacka még nevet sem kapott, kíváncsian várjuk a megfelelő pillanatot, hogy kiderítsük, fiú vagy lány az új jövevény! A fajra jellemző módon a felnőtt állatokkal ellentétben a malac szőre még barna, idősebb korában azonban ő is fel fogja majd ölteni a felnőttekre jellemző, fekete színezetet.

A Pécsi Állatkertben a 2000-es évek eleje óta foglalkozunk örvös pekarik tartásával, ez idő alatt többször is születtek már malacok nálunk. A csapat alapító tagjai a Szegedi Vadasparkból érkeztek hozzánk, az egyik, szegedi születésű, idős koca még napjainkban is az állatkert lakója. Az egyetlen, Szegedről érkezett nőstény állatunk kivételével már az összes, jelenleg nálunk élő örvös pekari állatkertünkben látta meg a napvilágot. Jelenleg egy kan, hat koca és az ismeretlen nemű malacka alkotja a pécsi csapatot.

Mi fán terem az örvös pekari?

A pekarifélék családjába (Tayassuidae) 4 ma élő és számos kihalt fajt sorolnak a tudósok. A pekarifélék különleges állatok, hiszen kinézetükben nagyon hasonlítanak a sertésfélékre, ennek ellenére nem valódi sertések, így nem is tartoznak a sertésfélék családjába (Suidae). A valódi sertésfélék legközelebbi, ma élő rokonai, velük együtt alkotják a disznóalakúak alrendjét (Suina). Pekarik kizárólag az amerikai kontinensen fordulnak elő, ahol eredetileg nem éltek valódi sertésfélék. A pekarikat a sertésféléktől fogképletük és farkuk szinte teljes hiánya különbözteti meg. A legtöbb sertésfélétől eltérően csak nagyon kevés, 1-3 malacuk születik egyszerre. A négy ma élő pekarifaj közül a szabad természetben és állatkertekben egyaránt az örvös pekari (Pecari tajacu)számít a leggyakoribbnak, mely Észak-Amerika déli részén, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában egyaránt megfigyelhető. Élőhelyét tekintve nem válogatós, a félsivatagos területektől kezdve az esőerdőkig bármilyen élőhelyen megél. A jól ismert vaddisznótól sokkal kisebb méretű állat, marmagassága 0.3-0.5 m, testhossza 0.8-1 m közötti, súlya 15-25 kg. A faj magyar és angol nevét a kifejlett állatok vállán látható, fehér örvről kapta.

Az örvös pekari csapatokban él, melyet egy domináns kan vezet, a csapatban azonban további kanok is élhetnek. Ha ragadozó, pl. jaguár támadja meg a csapatot, kanok bátran szembeszállnak a támadóval, amíg a csapat többi tagja elmenekül. Az örvös pekari mindenevő, a nappal nagy részét táplálékkereséssel tölti. A fajt egyelőre még nem veszélyezteti a kihalás veszélye.Sok helyen megdézsmálja az ültetvényeket, ezért kártevőként vadásznak rá. A bennszülöttek a bőrét és a húsát is hasznosítják. Fiatal korában befogva könnyen szelídül, éppen ezért több helyen házi kedvencként tartják. Bár az örvös pekari nem számít ritka fajnak az európai állatkertekben, Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csak 4 állatkertben látható.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb