Gulo gulo

CSALÁD: Menyétfélék (Mustelidae)
ELTERJEDÉS: Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi része
TÖMEG:  9-30 kg
ÉLETTARTAM: 5-7 év vadon, 17 év fogságban

A menyétfélék családjának egyik legnagyobb méretű tagja, testhossza 65-105 cm, farokhossza 13-26 cm, súlya pedig 9-30 kg között változik. A hímek nagyobbak, erősebb testfelépítésűek a nőstényeknél. Első ránézésre kistestű medvére hasonlít, melyet medveszerű járása tovább fokoz. Magányos életmódot folytat, a hím és a nőstény csak a párzási időszakban találkozik egymással. Az anya a kölykeivel marad, amíg a fiatalok el nem érik 2. életévüket. Elsősorban ragadozó, de olykor tojásokat, növényeket és dögöt is fogyaszt. Préda szempontjából nem válogatós, a rágcsálóktól kezdve a nagyobb testű szarvasfélék borjaiig bármilyen zsákmányállatot képes elejteni. Falánk természete miatt kapta a torkosborz elnevezést. Lábujjai között bőrhártya található, ez, valamint karmai segítik a vadászat közben a hóban való futásnál.