Oldal kiválasztása

Mint arról korábban hírt adtunk, a tavalyi évben több alkalommal is új lakók költöztek állatkertünk akvárium-terrárium részlegére. Szemfüles látogatóinknak már feltűnhetett, hogy néhány akváriumunk olyan új lakókkal gyarapodott a közelmúltban, amelyeket még nem mutattunk be a nagyközönség számára. Az alábbi írásban őket szeretnénk megismertetni olvasóinkkal: az itt bemutatásra kerülő állataink valójában még a tavalyi év végén elfoglalhatták új lakhelyüket, napjainkra azonban már kényelmesen belakták új otthonukat. Így látogatóink is jó eséllyel találkozhatnak velük, ha ellátogatnak hozzánk a Pécsi Állatkertbe! Lássuk kikről is van szó! (Bővebb információért kattintson az adott faj nevére!)

Kalászhalas akvárium:

Bőrevő hal: Bőrevő halak már közel egy éve élnek állatkertünkben, eddig azonban nem láthatta őket a nagyközönség. Nemrég egy kis csapatuk beköltözött a kalászhalas akváriumba, ahol láthatóan békésen megférnek a többi lakóval, köztük Cocával, a termetes kétkarmú teknőssel. A Közel-keletről származó halacska egyszerű színezetű, különlegességét sem ez adja: a faj egyik kedvelt csemegéje az emberi hámréteg, így gyakran alkalmazzák szépészeti és gyógyászati célokra, pl. pikkelysömör kezelésére.

Cápás akvárium:

Unikornis doktorhal: A doktorhalak között viszonylag nagyra növő, akár 70 cm-t is elérő hal a homloka közepén található szarvnak köszönheti nevét. Minél idősebb az állat, annál hosszabb a szarva.

Fenséges császárhal: Magyarul olykor színváltó császárhalnak is nevezik, ez a név azonban megtévesztő. A fiatal példányok kék-fehér csíkosak, kifejlett korukra azonban új, szemkápráztató ruhát öltenek. Ez a tulajdonság több más császárhalfajra is jellemző, mintázatuk alapján azonban könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik fajba tartozik az adott, fiatal példány.

Bársony császárhal: Ez a színpompás halfaj akár 40 cm-esre is megnőhet. Nem kedveli a fajtársai társaságát, a természetben magányosan vagy párokban él, viszont gyakran látható más fajokkal közösen alkotott csapatban.

Tűzpiros törpe császárhal

Korallos akvárium:

Lila tűzgéb: Kis termetű, színpompás hal, maximális testhossza 9  cm. Magányosan vagy párokban él, egy hím olykor kisebb háremet is birtokolhat. Territóriumát agresszívan védi fajtársaitól. A hozzánk érkezett két hím állat egyike a korallos akváriumba, míg a másik példány a csipeszhalas akváriumba költözött.

Tűzpiros törpe császárhal: Nevéhez méltóan valóban a császárhalak törpéje, maximális testhossza 15 cm. Könnyen felismerhető gyönyörű, piros alapszínéről és az oldalán található fekete csíkokról.

Murénás akvárium:

Rókapofa nyúlhal: A szomszédos bohóchalas akváriumban korábban már bemutattuk egy idősebb példányát, most egy új, fiatal egyed is érkezett hozzánk. Maximális testhossza 25 cm. Mindenevő, de elsősorban algákat fogyaszt, ezzel segít karban tartani az akváriumot.

Párducsügér: Impozáns megjelenésű, nagyra növő ragadozó hal, akár 70 cm-esre is megnőhet. Érdemes olyan fajokkal egy akváriumban tartani, melyek túl nagyok ahhoz, hogy a párducsügér megegye őket.

Hópehely muréna: Hópihe, a hópehely muréna régóta állatkertünk lakója, az elmúlt fél évben azonban a kulisszák mögött kialakított férőhelyen lakott, így a nagyközönség sem találkozhatott vele. Az angolnafélék közé tartozó murénák között a hópehely muréna kicsinek számít, testhossza azonban így is elérheti a 80 cm-t.

Hópehely muréna

Csipeszhalas akvárium:

Banggai kardinálishal: A hópehely murénához hasonlóan ő is régebbi lakója állatkertünknek, egy ideje azonban őt sem láthatták látogatóink. A faj nevét a Banggai-szigetekről kapta, melyek környéke a hal egyetlen ismert élőhelye.

Lila tűzgéb

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb