Oldal kiválasztása

Etetésre várva

Szinte már hagyománynak számít a Pécsi Állatkertben, hogy késő ősszel, legkésőbb december elején új jövevények érkeznek a mókusmajomcsapatba! Idén sincs ez másként, hiszen az elmúlt időszakban összesen 4 kicsi született a népes családban! A kölyköket egyelőre még nehéz megpillantani (fényképeket készíteni róluk pedig még nehezebb), hiszen ilyenkor még idejük nagy részét anyjukba kapaszkodva töltik. A csapatban több nőstényünk is vemhes még, így könnyen elképzelhető, hogy  a közeljövőben újabb kölykök fogják követni a most született kicsiket. Érdekesség, hogy akárcsak a természetben, nálunk is megfigyelhető, hogy a nőstények szinte “időzítve”, majdnem egyszerre szülik meg kölykeiket.

Ritka látvány: két kölyök utazik egy nőstény hátán

Különleges látvány, hogy az egyik anyuka néha két kicsit is hordoz hátán. Ezek azonban két különböző anyától született kölykök: a mókusmajmoknál ugyanis, a szintén kis termetű karmosmajmokkal ellentétben, nagyon ritka az ikerellés, mivel a majmok világában a különböző mókusmajom-fajok újszülött kölykei számítanak a legnagyobb méretűnek az anya testéhez képest. Valószínű, hogy az egyik nőstényünknek kevés teje van- ilyenkor egyik, szintén újszülöttet nevelő csapattársa néha átveszi dajkálni a kölykét, aki később visszakerül az anyához. Hasonló dolog tavaly is megfigyelhető volt nálunk, és gyanítjuk, hogy az elmúlt évben is ugyan az a nőstény látta el a dada feladatait, mint idén. A természetben gyakran megfigyelhető, hogy ha egy kölyök elárvul, akkor véglegesen örökbe fogadják a “dadák”.

Egyelőre még nehéz megpillantani a 62 fős csapat legfiatalabbjait

A mókusmajmoknak több faja ismert, melyek mindegyike Közép-és Dél-Amerika lakója. A fajok pontos számáról eltérőek a vélemények, azonban a legtöbb taxonómus egyet ért abban, hogy a mókusmajmokat legalább 5 különálló faj és számos alfaj képviseli. A Pécsi Állatkertben a közönséges mókusmajom (Saimiri sciureus) kerül bemutatásra, mely-mint a neve is mutatja- a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező és a legnagyobb egyedszámú faj. Ennek ellenére  fennmaradását az illegális állatkereskedelem és az erdőirtás veszélyezteti. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. Állatkertünkben 1999 élnek mókusmajmok, és nagy örömünkre a csapat rendszeresen szaporodik nálunk, az elmúlt években rendszeresen hírt adtunk újabb és újabb kölykök születéséről. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a most született piciknek mi lesz a sorsa, ha felnőnek: ezt valószínűleg a mókusmajmok EEP-programjának fajkoordinátora fogja eldönteni.

A mókusmajmok gyerekkora rövid: mivel a nőstényeknek minden évben születhetnek kölykei, a fiataloknak egy éve van felnőni és önállóvá válni. A tavalyi kölykök még könnyen megkülönböztethetőek a felnőttektől, hiszen jóval kisebb méretűek náluk. A téli, hideg időszakban majomcsapatunk ideje legnagyobb részét a fűtött belsőben tölti, ahol egy nagy üvegablakon belesve láthatják őket látogatóink. Kedvező időjárás esetén azonban a téli hónapokban is szívesen tartózkodnak a külső kifutóban népes mókusmajomcsapatunk tagjai!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb