A kaméleonok párducai | PécsZoo

A közelmúltban bemutatott foltos hiénákkal szinte egy időben egy másik érdekes állatfajjal is gazdagodott állatkertünk gyűjteménye. Jelen esetben egy visszatérő fajról van szó: korábban ugyanis már bemutattunk párduckaméleonokat állatkertünkben, látogatóink azonban az elmúlt időszakban nem találkozhattak nálunk  ilyen állatokkal. A közelmúltban két fiatal párduckaméleon- egy hím és egy nőstény- érkezett hozzánk, így egy kisebb szünet után újra látható a Pécsi Állatkertben ez az érdekes állat!

A kaméleonok voltaképpen már hetekkel ezelőtt megérkeztek, eddig azonban kötelező karantén idejüket töltötték. Miután ez letelt, a hím állatunk kikerülhetett a nagyközönség által is megtekinthető bemutatóba: jelenleg csak ő látható kettőjük közül, a nőstény példány továbbra is látogatók elöl elzárt férőhelyen él. Terveink szerint egy ideig nem is fogjuk őket összeengedni: meg szeretnénk várni, amíg mind a két állatunk felcseperedik, és ezt követően is majd csak alkalmanként, a párzási időszakban lehet mind a két párduckaméleont egyszerre látni a terráriumban. Ez a módszer megfelel a természetes életmódjuknak, hiszen egy  alapvetően magányos fajról van szó, a hím és a nőstény csak rövid időre találkozik egymással. A párduckaméleonokkal és a februárban érkezett sisakos kaméleonnal együtt a Pécsi Állatkertben immár két kaméleonfajt is láthatnak látogatóink.

dscf0014

Fiatal párduckaméleon hím

A párduckaméleon Madagaszkáron és néhány kisebb, környező szigeten őshonos faj, Mauritiusra és Réunionra betelepítették. Erdők és nedves bozótosok lakója. Az emberi jelenlétet jól tűri, gyakran megfigyelhető kertekben is. Viszonylag nagyméretű kaméleon, a nőstényeknél nagyobbra növő hímek akár az 55 cm-es testhosszt is elérhetik. A hímek ezen felül sokkal színesebbek is párjuknál. Ennek a kaméleonfajnak rendkívül sok színváltozata létezik, az adott állat színe származási helyétől függ. A párduckaméleon magyar és latin elnevezését is színezete után kapta, a faj mintázata a felületes szemlélőket a párducok foltjaira emlékeztette.

img_9773

Nőstény párduckaméleon

Jól ismert tény, hogy a kaméleonok képesek színüket változtatni, a közhiedelemmel ellentétben azonban ez elsősorban nem a kaméleonok környezetétől, hanem az állatok hangulatától függ: udvarláskor, illetve akkor, ha ideges az állat, jóval sötétebb színre vált. Mint minden kaméleon, így a párduckaméleon is egy rovarevő faj, zsákmányát hosszú, kiölthető, ragadós nyelve segítségével kapja el. A vadászatban segíti még, hogy szemei egymástól függetlenül mozgathatóak. A kaméleonok kiválóan alkalmazkodtak a fán lakó életmódhoz: farkuk és 2-3 arányban összenőtt lábujjaik segítségével ügyesen kapaszkodnak az ágakon.

Napjainkra a párduckaméleon kedvelt hobbiállattá vált, a kedvtelésből tartott kaméleonok között az egyik leggyakoribb faj. A kereskedők gyakran csak párban kínálják eladásra, mivel elsősorban csak a nőstényeknél jóval színesebb hímeket keresik házi kedvencnek. A kaméleonok tartása sok törődést és odafigyelést igényel, viszont ha jól van tartva, egy párduckaméleon fogságban akár 8 évig is elélhet (a vadonban ezek az állatok ritkán élnek 2-3 évnél tovább).