Apella csuklyásmajom | PécsZoo

Sapajus apella

CSALÁD Csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS Dél-Amerika
TÖMEG 1.3- 4.8 kg
ÉLETTARTAM 40-45 év fogságban
ÉLŐHELY erdő
ÉLETMÓD csoportos
ELLENSÉG ragadozó madarak (sólyom, sas)
TÁPLÁLÉK gyümölcsök, magvak, rovarok

A nedves szubtrópusi és trópusi erdők lakója. Északnyugat-Argentínában hegyvidéki erdőkben 1100 méter magasságban is megtalálható. Leginkább az erdők középső lombkoronáját, aljnövényzetét kedveli. A szőrzetük színe a világosbarnától egészen a mustár sárgán át a feketéig változhat. Az arcmintázat egyedenként eltérő, de a fekete pajesz a fajra jellemző. A fülei fölötti fekete szőrpamacsokról kapta az egyik gyakori nevét, a kontyos kapucinus majom nevet. Nagyon intelligens és kíváncsi állatok. A hímek ivarérettségüket úgy jelzik, hogy kezet mosnak a saját vizeletükben, majd a szőrzetükbe dörzsölik. A kommunikáció fontos részét képezik a gesztusok és arckifejezések. Fontos szerepük van az erdei gyümölcsök elfogyasztásával a magterjesztésben.

Az apella csuklyásmajom leginkább nedves szubtrópusi és trópusi erdők lakója, de előfordul ligeterdőkben, zavart és másodlagos erdőkben. Északnyugat-Argentínában hegyvidéki erdőkben 1100 méter magasságban is megtalálható. Az erdők középső lombkoronáját, aljnövényzetét részesíti előnyben. A szőrzetük színe a világosbarnától egészen a mustár sárgán át a feketéig változhat. A fején fekete szőrből álló folt van, amely sapkára emlékeztet, a fülek fölött a fekete szőrcsomók találhatóak, innen ered a faj egyik gyakori neve, a kontyos kapucinus majom. Az arcmintázat egyedenként eltérő, de a fekete pajesz a fajra jellemző. A farok hosszú és kapaszkodásra használja. A hímek testmérete és szemfoga általában nagyobb a nőstényekénél. A hímek hét éves korukban válnak ivaréretté, míg a nőstények már négy évesen világra hozhatják első utódukat. Az apella csuklyásmajmokra poligám párosodási rendszer jellemző, a nőstények a domináns hímmel párosodnak elsősorban azonban, ha a domináns hím nincs jelen, akkor más hímekkel is. A domináns hím az ovuláció ideje alatt őrzi a nőstényt.  A vemhesség 150-160 napig tart, általában évente egy utód születik. A nőstény gondozza az utódot, de a hím is toleráns a kölyökkel. Az elválasztás után a nőstény a csoporttal marad, amíg a fiatal hímet elkergeti a domináns hím. Nappal aktív faj, ideje nagy részét a fákon tölti. Társas állat, 8-15 egyedből álló csoportokat alkotnak, amelyet a domináns hím vezet. A rokon fajokhoz képest kevésbé agresszív. Nagyon intelligens és kíváncsi állatok. A hímek ivarérettségüket úgy jelzik, hogy kezet mosnak a saját vizeletükben, majd a szőrzetükbe dörzsölik. A nőstények követik a domináns hímet és hangosan hívják. A kommunikáció fontos részét képezik a gesztusok és arckifejezések. A domináns hím védi a csoportot, figyelmeztető hangokat hallat (éles fütyülő kiáltás), ha ragadozót lát. Fontos szerepük van az erdei gyümölcsök elfogyasztásával a magterjesztésben. A faj megtalálható vegyes csoportokban is, leggyakrabban mókusmajmokkal (Saimiri sp.). Széles körben vadásszák húsáért, a világ sok részén közkedvelt hobbiállat.