Aranyfejű oroszlánmajom | PécsZoo

Leontopithecus chrysomelas

Az aranyfejű oroszlánmajom örökbefogadója: Schlitt Panni Barbara

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 360-700 g
ÉLETTARTAM: 21 év fogságban
ÉLŐHELY: erdő
ÉLETMÓD: csoportos

Aranyfejű oroszlánmajom csak Brazíliában fordul elő (endemikus), élőhely pusztulása miatt a déli részre szorult vissza. A trópusi erdőkben 3-10 méter magasan található meg. A faj meglehetősen apró termetű, fej és test hossza 20-33.6 cm közé tehető, farok hossza 31.5-40 cm lehet. Fejéhez képest viszonylag nagy szemfogakkal rendelkezik. Szőrzete többnyire fekete, vastag, hosszú, ahogy neve is mutatja, aranyszínű sörény jellemzi. A hímek és nőstények szinte teljesen azonos megjelenésűek. A szaporodási időszak többnyire a meleg és nedves évszakra tehető, szeptembertől – márciusig. A nőstények már 18 hónaposan, amíg a hímek csak 24 hónaposan válnak ivaréretté. Az aranyfejű oroszlánmajomra jellemző, hogy monogám, egy életre választ párt. A vemhesség 125-132 napig tart, az utód gondozásában mindkét szülő részt vesz. Nappal aktív, többnyire a fákon mozog 3-10 méter magasban, odúkban, epifitonokon alszik. 2-8 egyedből álló családi csoportokban élnek, de általában 3-4 egyed alkotja a csoportot, a tipikus az egy párt alkotó egyedek és az utóduk. A felnőtt egyedekre jellemző az agresszív viselkedés az azonos neműekkel szemben, védik a területüket. Egy-egy csoport territóriuma nagyjából 75 hektár körül mozog. Az egyedek hangjelzésekkel kommunikálnak egymással, különböző hangokkal jelzik a ragadozókat (hosszú kiáltások), táplálékot („kotyogás”), ha magányosak („trillázás”), az egyedek közötti érintkezést (nyafogás). Az élőhelyének pusztulása miatt a környező kakaóültetvényekre kezdett költözni a faj. Az ültetvénytulajdonosok panaszkodtak, hogy a faj beköltözése lerontotta a termést. Egyedszáma jelentősen megfogyatkozott az elmúlt néhány évben. A fennmaradó vadon élő populáció csak Brazília egy kis részében lelhető fel, ahol összesen 200 egyed található. A fő gondot az élőhelyek pusztulása és az illegális kereskedelem okozza. Az elmúlt néhány évben zoológiai parkok, laboratóriumok, és a kisállat kereskedelem hasznosította.