Aranykezű tamarin | PécsZoo

Saguinus midas midas

Az aranykezű tamarin örökbefogadója: Nehr Csili

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 400-550 g
ÉLETTARTAM: 10-21 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

Az aranykezű tamarin Észak-Brazíliában; valamint Guyana, Francia Guyana, Suriname területén fordul elő. Fákon, az alacsonyabb lombkoronában él. A méretét tekintve 20.5-28 cm, a farok hossza 31.5-44 cm. A hímek és nőstények között nincs szembetűnő különbség. A fajra jellemző, hogy sűrű, hosszú fekete szőrzet borítja, a végtagjai kivételével, melyek narancs-vörös vagy sárga színekben pompáznak, amelyről a nevét is kapta. A nemi szervek környékén és a mellkas közepén speciális illatmirigyek találhatóak, melyek váladékával jelölik meg a területüket. Az ivarérettséget 16-20 hónapos korukban érik el. Kizárólag a domináns nősténynek van joga párosodni, a nőstény a csoport minden hímjével párosodik. A kicsiket mindig a domináns hím egyed hordozza magával és csak a szoptatási időszakban adja át az anyaállatnak. A vemhesség 140-145 nap, amely után kettő ritkábban három utódot hoznak világra. A kölykök tömege 45 gramm körüli, egészen 2-3 hónapig szopnak. A tamarinok 2-6 egyedből álló kevert csoportokban élnek. A csoporton belül nem jellemző az agresszió, nagymértékű együttműködés és tolerancia figyelhető meg. Nappal aktív faj, territóriumot tartanak, amely 10 hektár nagyságú. Nagyon magasra képes felugrani, akár 20 méterre is. Habár a faj természetvédelmi státusza nem fenyegetett a trópusi esőerdők pusztítása végső soron fenyegeti az aranykezű tamarin élőhelyét. Latin nevét Midász király után kapta, akinek a legenda szerint, minden arannyá vált a kezében.