Myiopsitta monachus

CSALÁD: papagájfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 140 g
ÉLETTARTAM: 25 év
ÉLŐHELY: bokorerdő
ÉLETMÓD: párokban

Más néven remetepapagáj. Észak- és Dél-Amerika lakója, nagyobb vízfolyások mentén, nyílt, füves területeken, bokorerdőkben fordul elő. Észak-Amerikába betelepítették, itt parkokban, mezőgazdasági területeken is találkozhatunk a fajjal. Négy alfaja ismert. Közepes méretű papagáj, testhossza 30 centiméter körüli. A nőstények és hímek nehezen különböztethetőek meg egymástól.  A fészkelő helyeken a párok nagyobb csoportokba állnak össze és egy nagy, közös fészket építenek. A legtöbb papagájfajtól eltérően nem faodúban költ, hanem gallyakból készít fészket magának.  A fészekben minden párnak saját, minimum két kamrából álló lakrésze van. Több területen kártékony fajnak számít, mivel megdézsmálja a mezőgazdasági növényeket. Néha villanyoszlopokra rakja fészkeit, melyek akár áramkimaradást is okozhatnak. Népszerű hobbiállat, fogságban több olyan színváltozata is kitenyésztésre került, mely a szabad természetben nem található meg : a tenyésztők körében a vadonban előforduló sötétzöld színű egyedek mellett ismertek világoszöld, sárga és kék színű madarak is.