Barna maki | PécsZoo

Eulemur fulvus

CSALÁD: Makifélék
ELTERJEDÉS: Madagaszkár
TÖMEG: 2-4 kg
ÉLETTARTAM: 20-25 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

A fajnak öt alfaja ismert, amelyek más területeken élnek Madagaszkáron és a Comore-szigeteken, habár ezek az elterjedési területek átfednek, mivel néhány csoport együtt él. Ezek Eulemur fulvus fulvus (barna maki), Eulemur fulvus albifrons (fehérfejű maki), Eulemur fulvus collaris (galléros maki), Eulemur fulvus rufus (vörösfejű maki), és Eulemur fulvus sanfordi (Sanford majom) alfajok. Az eltérő előforduláson kívül az alfajokat még az egyéni szőrzetszín alapján is el lehet különíteni. E. fulvus rufus Nyugat-és Kelet-Madagaszkár lombhullató erdeiben fordul elő. A faj átlagos testhossza 40 cm, a farok körülbelül 55 cm hosszú. A hímek szőrzete szürkés-barna, a fajra jellemző a vöröses szín a fejen. A nőstények szőrzetének színe eltérő, inkább vöröses-barna. A szemük felett világosabb folt tarkítja a bundájukat. A faj 1-2 évesen válik ivaréretté. A párzási időszak június-júliusban jellemző, a vemhesség 120 napig tart, évente egy nőstény egy utódot hoz a világra. A kölykök az első három hetet az anyjuk hasába kapaszkodva töltik, majd a hátán utaznak, 4-6 hónapos korukra már szilárd táplálékot esznek. Az utódot a nőstény gondozza. Csoportos életmód jellemzi, általában 8-17 egyedből állnak. Nappal aktívak, többnyire a fákon, a lombkorona szintben tartózkodnak. Fáról-fára ugrálnak, az egyensúlyozásban a hosszú farok segíti őket. A fajra jellemző viselkedés az egy csoporthoz tartozó egyedek ápolják, tisztogatják egymást. Az egyedek hangadással, illatanyagokkal kommunikálnak egymással. A szaglásnak fontos szerepe van ennél a fajnál, a csuklójukon található illatmirigyek váladékával jelölik meg a területet. Többféle kiáltás figyelhető meg a fajnál (figyelmeztető, hívó). Ezen kívül különböző testtartásokkal és arckifejezésekkel is kommunikálnak. Mivel a legtöbbször gyümölcsöket fogyaszt, fontos szerepe van a magok terjesztésében.  A fakitermelés, felégetések, mezőgazdasági területek növekedése a barna maki élőhelyének pusztulásához vezet.