Pogona vitticeps

CSALÁD: Agámafélék
ELTERJEDÉS: Ausztrália középső és
keleti része
TÁPLÁLKOZÁS: Mindenevő
ÉLŐHELY: Füves puszták, félsivatagok,
emberlakta területek

Közepes méretű gyíkfaj, testhossza elérheti az 55 cm-es nagyságot is. A teljes testhossz több mint felét a farok hossza teszi ki. A szakállas agáma oldalán és fején tüskék sorakoznak, innen származik az állat neve is. Bár ezek a tüskék első ránézésre megfelelő védelmet nyújtanak gazdájuk számára, a valóságban viszonylag puhák. A hímek nagyobbak és robusztusabbak a nőstényeknél. Kedvelt terráriumi állat. A belföldi szakállas agáma a szakállas agámák legismertebb és legnagyobb elterjedési területtel rendelkező faja. Számos színváltozata ismert, köztük olyanok is, amelyek nem találhatóak meg a természetben. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, de étrendjét gyakran kiegészíti kisebb gerincesekkel és növényi eredetű táplálékkal. A kifejlett hímek territóriumukat fekvőtámaszozásra emlékeztető mozdulatokkal és heves bólogatásokkal védik a rivális hímekkel szemben. Ezt a magatartást figyelhetjük meg udvarláskor is.