Bemutatkoznak pumáink | PécsZoo

img_7334

Macskaféléinkről szóló cikksorozatunk korábbi részeiben nagymacskáink kerültek bemutatásra. A következő írásokban  a Pécsi Állatkertben jelenleg is bemutatásra kerülő kismacskafajokról (jelen alkalommal pumáinkról) olvashatnak érdekességeket olvasóink!

A pumáról dióhéjban

Tekintélyes testmérete ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.  Egy kifejlett hím puma testhossza elérheti a 160 cm-t, farokhossza a 100 cm-t, súlya pedig a 120 kg-t. A faj testtömege és testhossza megközelíti (illetve a nagyobb méretű példányok esetén meg is haladja) a kisebb méretű nagymacskafajok, a hópárduc, a leopárd és a ködfoltos párduc nagyságát. Nem véletlen, hogy a pumát sokan tévesen a nagymacskák közé sorolják.

img_6295

Puma hímünk

A puma hatalmas elterjedési területtel és igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkező macskaféle. Észak-, Közép-és Dél-Amerikában egyaránt megtalálható, hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordul.  Óriási elterjedési területén számos alfaja alakult ki, melyek az elterjedésen kívül nagyságukban és színükben is különböznek egymástól.  Ezek számáról eltér a kutatók véleménye, egyes rendszerezők nem kevesebb, mint 26 alfajt tartanak számon, melyek közül néhány napjainkra már kipusztult. Az összes alfaj esetén megfigyelhető közös tulajdonság, hogy a hímek jóval nagyobb méretűek a nőstényeknél, illetve a kölykök az oroszlánok kölykeihez hasonlóan foltosan születnek, és ahogy idősödnek, úgy halványodnak el egyre jobban foltjaik.  A pumának több, hely elnevezése is létezik, testmérete és nőstény oroszlánra emlékeztető megjelenése miatt hívjak hegyi oroszlánnak és ezüst oroszlánnak is, ezen kívül Észak-Amerikában több helyen a párduc szó nem a leopárdot, hanem a pumát jelöli (Dél-Amerikában ezzel szemben egyes területeken a jaguárt szokás „párducnak” nevezi).

Pumák a Pécsi Állatkertben

A puma korábban sokkal elterjedtebb és kedveltebb állatnak számított az állatkertekben, igaz, a nagyközönség kevésbé ismeri, mint a különböző nagymacskafajokat. A kontinensünk állatkertjeiben jelenleg és egykor gondozott pumák többsége különböző alfajok hibride, egyelőre elenyészően kevés állatkertben lehet. Bár a látogatók körében népszerű állatról van szó, napjainkban egyre kevesebb állatkertben tartanak pumákat Európában. Magyarországon e sorok írásakor csupán két helyen lehet találkozni a fajjal.

scan0051

Korábbi pumáink egyike, Péter 1973-ban

A Pécsi Állatkert történetében a puma volt az első kismacskafaj, mely bemutatásra került nálunk. Igaz, az 1960-as nyitáskor még nem voltak ilyen állatok állatkertünkben. Később, a 60-as évek közepén megépültek az első, macskafélék számára kialakított férőhelyeink, melyekben oroszlánok mellett már pumák is bemutatásra kerültek. Ezt követően évtizedekig látható volt a faj állatkertünkben, többször volt szaporulat is Pécsett.

scan0053

Állatkertünkben született pumakölykök 1984-ben

Egy hosszabb szünetet követően állatkertünk újbóli megnyitásakor, 2016-ban nyílt lehetőségünk újra pumák tartására. Ekkor épülhetett fel új Nagymacskaházunk, melynek neve kissé csalóka, hiszen az épület és a hozzá tartozó kifutórendszer pumák és leopárdok számára lett kialakítva. Jelenleg két puma él állatkertünkben, egy egyelőre még névtelen hím és egy örökbefogadója által Pennynek elkeresztelt nőstény.  A nemek közötti különbség szembeötlő, hiszen hímünk közel másfélszer nagyobb párjánál. Pumáink alomtestvérek, 2013. június 6.-n születtek Görögországban, az athéni Attica Zoological Parkban, Pécsre 2015. július 16.-án költöztek.  A nem kívánt beltenyésztés elkerülése végett nőstény pumánk fogamzásgátlóval van ellátva. Pumáink hamar megbarátkoztak új otthonukkal, mára a állatkertünk kedvencei közé tartoznak. Gondozóikkal szemben sokkal barátságosabbak, nyugodtabbak, mint a szomszédos kifutóban lakó perzsa leopárd, ráadásul a táplálékállatokat tekintve is kevésbé válogatósak. Bár a szabad természetben magányos életmódot folytató fajról van szó, állataink egymással szemben is barátságosak, csupán etetéskor szoktak kisebb nézetletérések előfordulni.

img_0445

A puma ügyesen mászik fára, állatkertünkben is gyakran megfigyelhető, amint állataink a kifutó magasabban fekvő ágain közlekednek.