Bemutatkoznak tarajos süljeink | PécsZoo

img_0056

Az elmúlt hetekben több, kisebb testű, érdekes állatfajjal ismerkedhettek meg honlapunkon látogatóink. Bemutatásra kerültek prérikutyáink, szurikátáink és a Magyarországon jelenleg csak nálunk látható fokföldi földimókusaink. Jelen írásunkban egy másik érdekes állatfajjal, a fentebb említett állatok közvetlen szomszédságában látható tarajos sülökkel szeretnénk megismertetni Olvasóinkat.

Milyen állat a tarajos sül?

A valódi sülök Hystricinae alcsaládjába összesen 8, Afrikában, Ázsiában és Dél-Európában elterjedt faj tartozik. Megjelenésükben és életmódjukban is hasonlítanak egymásra. A 8 faj közül Európa állatkertjeiben több is megtalálható, a Pécsi Állatkertben az eredetileg Észak-Afrikában őshonos tarajos sül, másik, kevésbé ismert nevén közönséges tarajos sül (Hystrix cristata) látható. Napjainkban a faj Dél-Európa egyes részein is megtalálható, ahová valószínűleg az ókori rómaiak telepítették be. Nagy testű rágcsáló, testhossza 60-93 cm, testtömege pedig 10-30 kg között változik. Az európai hód (Castor fiber) után Európa második legnagyobb rágcsálója. Élőhely szempontjából nem válogatós, kedveli a megfelelő búvóhelyekkel ellátott területeket, sziklás lejtők, bokros területek, illetve emberközeli területek: kertek és mezőgazdasági kultúrák lakója. Elsősorban éjszakai eredetű álalt, nappal viszonylag ritkán látható. A nappalokat saját maga ásta üregben tölti.  Növényevő, szinte bármilyen, növényi eredetű táplálékot megesz. Állati eredetű fehérjét csak ritkán fogyaszt.  Rágcsáló állat lévén fogai állandóan nőnek, éppen ezért folyamatosan koptatnia kell azokat.

img_0774

A faj legjellegzetesebb tulajdonsága tüskékkel borított háta. Megjelenése és neve ellenére egyáltalán nem áll rokonságban a rovarevő sünökkel, éppen ezért található nevének végén l betű n helyett. A közhiedelemmel ellentétben tüskéit sem tudja kilőni támadójára. A babona alapját az adja, hogy a tüskék (melyek voltaképpen megkeményedett szőrszálak) viszonylag lazán kapcsolódnak az álalt testéhez, és könnyen letörnek. A végük horgas, így meglehetősen nehéz kipiszkálni őket a sebből. Több, a tarajos süllel pórul járt nagymacska vált emberevővé, mivel egy életre lesántultak a balszerencsés vadászat következtében, az ember mozgása pedig lassúbb és így könnyebben elejthetőbb zsákmánynak minősül, mint a nagymacskák természetes táplálékállatai. A tarajos sülök az ivarérettséget kétéves korukban érik el. Egy alkalommal többnyire csak egy, ritkábban 2-3 utód születik, melyek a legtöbb rágcsálóval ellentétben fejletten, szőrösen és nyitott szemmel jönnek a világra. A kicsik tüskéi még puhák, ezek csak később keményednek meg. A tarajos sülök húsát korábban fogyasztották, tüskéikből pedig a horgászok úszót készítettek.

Tarajos sülök a Pécsi Állatkertben

img_0776

A tarajos sülök népszerű állatkerti állatok, hazánkban is több állatkertben találkozhat velük a közönség. A Pécsi Állatkertben régóta láthatnak tarajos sülöket látogatóink, állatkertünk első, 1966-os útmutatója már megemlíti a fajt, igaz, ekkor még tévésen tarajos sün néven. Az elmúlt évtizedekben több alkalommal is szaporodtak nálunk a tarajos sülök, jelenleg azonban egy háromfős, csupa hímekből álló csapatot tartunk. Bár a faj a szabad természetben magányos állat, esetleg párban élő, állatkerti körülmények között kisebb csapatok is gond nélkül együtt tarthatóak. A három hím állatkertünkben gond nélkül megfér egymással. Mindhárman eltérő korú egyedek, az egyikük 2000-ben, a másik 2004-ben, harmadik pedig 20006-ban látta meg a napvilágot, a két fiatalabb példány nálunk született. A Pécsi Állatkertben a 2000-es évek elején készült el a kis testű afrikai állatoknak otthont adó komplexum, melyben a tarajos sülök is új kifutót kaptak. Bár alapvetően éjszakai fajról van szó, néha-főleg etetéskor- napközben is lehet látni a kifutóban tevékenykedő állatokat. Búvóhelyük úgy van kialakítva, hogy látogatóink itt akkor is láthatnak tarajos sülöket, amikor azok éppen napközben pihennek. A faj nagyon jól bírja az európai teleket, a mi állataink számára sem szükséges fűthető téli szálláshely. telente a búvóhelyük elé elhelyezett szalmabálákkal tesszük komfortosabbá állataink lakhelyét.