Benett kenguruk születtek a Pécsi Állatkertben! | PécsZoo
img_2197

Benett kenguru

Szemfüles látogatóink már észrevehették, hogy az utóbbi időben két nőstény Benett kengurunk erszénye is sokat sejtetően dagad. Kis szerencsével már az erszényből kitekintő kis kengurukat is meg lehet pillantani, rövidesen pedig a kölykök abba a korba kerülnek, amikor egyre több időt töltenek az erszényen kívül.

A Pécsi Állatkertben több helyszínen is találkozhatunk Ausztrália különleges élővilágának képviselővel. Bemutatott halfajaink között több is akad, melyek megtalálhatóak a kontinens partjainál, a hüllőket a kétkarmú teknős, a kéknyelvű szkink és az utóbbival közös férőhelyen látható galléros gyíkok képviselik. Madarink között több ausztrál illetőségű papagájfajjal: énekes papagájjal, pennant papagájjal és sárgabóbitás kakaduval találkozhatnak az érdeklődők. A kontinensnyi ország jellemző emlősállatait, az erszényeseket pedig a kenguruk reprezentálják. Állatkertünkben, annak közel 60 éves történelme során összesen három kengurufaj került bemutatásra. Magyarországon először nálunk került bemutatásra (valamint sokáig nem volt látható másik magyar állatkertben) a szabad természetben és állatkertekben egyaránt ritka, kistermetű fehértorkú kenguru, más néven Parma-kenguru.

img_1263

Derby-kenguru, más néven törpe kenguru. A fajt az európai állatkertek az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik. Az archív felvétel az egykori Akvárium-terráriumban készült

 

Később a közeli rokonnak számító törpe kenguruk, más néven Derby-kenguruk érkeztek állatkertünkbe. Eleinte az egykori Akvárium-Terráriumban, az Állatcsodák Udvarán kerültek bemutatásra, később átköltöztek az állatkertbe. Jelenleg Benett kengurukkal élnek közös kifutóban, az átépítés előtti Ausztrál-kifutóban (mely később megszűnt, helyet adva ezzel a csimpánzkifutónak) a két kengurufajt közösen mutattuk be a kontinens nagy testű futómadarával, az emuval. A törpe kenguruk láttán sokan elcsodálkoznak, mások csalódottak. A kenguru szó hallatán ugyanis a legtöbb embernek az ember nagyságú és gyakran több mint egy mázsás vörös óriáskenguru jut eszébe. Pedig valójában a több tucatnyi kengurufaj többsége kis termetű! A Derby-kenguruknál a nőstényeknél nagyobb méretű hímek is csak ritkán nőnek 9 kg-osnál nagyobbra. A Pécsi Állatkertben jelenleg két hím és egy nőstény látható ebből a fajból. Korábban többször szaporodtak is nálunk, és elképzelhető, hogy a jövőben újra utódokkal örvendeztetnek meg minket.

Állatkertünk története során a három, nálunk bemutatásra kerülő kengurufaj közül a Benett kenguruk tartása tekint vissza a legnagyobb múltra. A Benett kenguruk könnyen megkülönböztethetőek lakótársaiktól, hiszen jóval nagyobbak a Derby-kenguruknál (a felületes szemlélők gyakran a kisebb méretű fajba tartozó példányokat nézi a nagyobbak kölykeinek). A nőstényeknél jóval nagyobb hímek akár a 19 kg-os súlyt is elérhetik. A Benett kenguru a leggyakoribb kengurufaj az állatkertekben: könnyen tartható, nem igényel fűtést, jól bírja az európai teleket. Újabban hobbiállatként is egyre elterjedtebb, sőt, fogságban albínó színváltozata is kitenyésztésre került. Európában több helyre is megpróbálták betelepíteni, jelenleg Németországban és Nagy-Britanniában is élnek félvad állományai.

img_2208

Együtt a család

Mint minden erszényesre, úgy a Benett kengurukra is jellemző a szokatlanul rövid vemhességi idő. Ennél a fajnál ez mindössze egy hónap, ezt követően születik meg a mindössze néhány g súlyú utód. Születését követően rögtön anyja erszényébe mászik, majd onnan nem is jön elő 9 hónapig. A kölyök végleges elválasztására 12-17 hónapos kora körül kerül sor. Előfordulhat, hogy az anyának egyszerre három kölyke van, mivel képes késleltetni a megtermékenyített petesejt fejlődését. Az egyikkel még vemhes az anya, a másik az erszényben van, a harmadik pedig már egy nagyobb termetű kölyök, mely kijár az erszényből. A két különböző méretű kölyöknek anyjuk eltérő zsírtartalmú tejet képes termelni.

img_1628

Balra Benett kenguru, jobbra törpe kenguru

Állatkertünkben jelenleg két kis kenguru is cseperedik, melyek mostanában kezdték el felfedezni maguk körül a külvilágot. Időnként már kitekintenek anyjuk erszényéből, így szerencsés látogatóink már láthatják őket, arra azonban még várni kell, hogy teljesen elhagyják az erszényt. A kicsik nemé értelemszerűen ilyen fiatalon még nem lehet megállapítani.  A Pécsi Állatkert Benett kenguru állománya velük együtt így összesen hat egyedet számlál. Kifejlett hímünk 2009 márciusában éppen állatkertünkben látta meg a napvilágot. Mivel a beltenyésztés elkerülése végett kenguruállományunkat folyamatosan átalakítottuk, itt született hímünkhöz az állatkert átépítése alatt, 2014 decemberében érkezett egy fiatal, akkor két éves nőstény a németországi Straubing állatkertjéből. Egyik idei születésű kengurukölykünk az ő frigyükből származik. Idővel még két nőstény érkezett a csapatba, új kenguruink csere útján 2016 novemberének elején költöztek hozzánk az intézményünkkel nagyon jó szakmai kapcsolatot ápoló Eszéki Állatkertből.  Egyik nőstényünk már kölykével az erszényében költözött Pécsre, a kicsi tehát az egyik eszéki hím utóda. Mivel az ottani kengurucsapatban egy albínó példány is található, elképzelhető, hogy mind a nőstények, mind a kölyök hordozói a ritka színváltozatnak.