Borjúfóka | PécsZoo

Phoca vitulina

Bonifác, a borjúfóka örökbefogadói: Csizi Péter, Jászkai Csenge, Bódán Mercédesz, Baj Dorina és Fodróczi Vilmos, valamint a Varázspálca a Radnóti M. úti Óvodásokért Alapítvány

Donka, a borjúfóka örökbefogadói: Kántor Viktória, valamint a Pappas Autó Magyarország Kft.

index

 

CSALÁD: Valódi fókafélék
ELTERJEDÉS: Északi-sarkvidék, Csendes-és Atlanti-óceán északi részének szigetei
TÖMEG: 45-170 kg
ÉLETTARTAM: 40-47 év
ÉLŐHELY: part menti sziklás területek
ÉLETMÓD: magányos

A szubtrópusi területektől (Bering-tenger) egészen az északi- sarkvidékig (Alaszkai-öböl) előfordulnak. Európában a dán, német, holland, izlandi partoknál, valamint az egész Egyesült Királyságban megtalálható, sőt itt van az európai népesség 45%-a. A part menti területeken elterjedt, folyótorkolatokban, sziklás szigeteken, öblökben a homokos, kavicsos strandokat kedveli. Gyakoribb a hidegebb vizekben. Színe változó, a feketés-szürkétől egészen a halvány barnáig változhat, sok kis folt tarkítja. A testéhez képest kicsi kerek feje van, külső füle hiányzik, orrlyukai szűkek, v alakra emlékeztetnek. A hímek sötétebb színűek, nagyobb testfelépítésűek, elérhetik a 190 centiméter hosszúságot is. A kölykök rendszerint már a méhben elvesztik fehéres, újszülött bundájukat. A homokos partokon pihennek, vedlenek, szaporodnak, ilyenkor nagyobb csoportokban élnek, amely akár 1000 egyedből is állhat. Ilyenkor az egyedek között nincs szoros együttműködés. Képesek több mint 10 percig is a víz alatt maradni, 50 méter mélyre vagy még ennél is mélyebbre képesek merülni. A fiatal fókák garnélarákkal táplálkoznak. Végtagjai laposak, úszóhártyásak. Vastag bőr alatti zsírréteg és faggyú védi, mely szigetelést biztosít. A vemhesség körülbelül 10 hónapig tart, egy kölyök születik, 8-12 kilógrammosan. Az ivarérettséget a nőstények 3-4, a hímek 4-5 évesen érik el. A nőstény gondozza az utódokat, 4 hétig szoptatja a kicsit, a tej 50 %-a zsír, ami gyors növekedést eredményez. Nagyon éber állat. Hangjelzésekkel kommunikálnak, böfögő, morgó hangokon. Játékos állatok. Bajuszuk igen érzékeny, a hanghullámokat érzékelik a vízben, így segítik a zsákmány megfogásában. Húsevő. Halászat szempontjából károkat okozhat, belegabalyodhat a hálókba, kiszakíthatja azt. Húsáért, zsírjáért, szőrméért vadásszák. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem fenyegetett kategóriába sorolják, habár öt alfaja közül kettő a kihalás szélén van. Leginkább az óceánok, tengerek szennyezése fenyegeti, valamint a vadászat.