Egypúpú teve | PécsZoo

Camelus dromedarius

Géza, az egypúpú teve örökbefogadói: Szatmáriné Poór Emese, Gavlik Szilvia, Rácz Evelin és Mirkó Márk

CSALÁD: Tevefélék
ELTERJEDÉS: Dél-Ázsia, Arab- félsziget, Afrika, Ausztrália
TÖMEG: 400-600 kg
ÉLETTARTAM: 40-50 év
ÉLŐHELY: sivatag
ÉLETMÓD: csoportos

Az eredeti elterjedési területe Dél-Ázsia és az Arab-félsziget, de a Közel-Keleten, Észak-Indiában és Afrikában is előfordul a száraz területeken, tökéletesen alkalmazkodott a sivatagi körülményekhez. Az egypúpú teve 1.8-2 m magas, hosszú ívelt nyak, mély-keskeny mellkas, és egyetlen púp jellemzi. A púp raktározásra szolgál, így mérete az állat állapotától függ, éhezés esetén kisebb és az egyik oldalra elhajolhat. Durva, tüskés növények fogyasztásához alkalmazkodva ajkai megvastagodtak. Szőrzete karamell vagy homok barna. A szőre hosszabb a torok, a váll, és púp környékén. A hím nehezebb és magasabb a nősténynél. A sivatagi életmódhoz tökéletesen alkalmazkodott (kétsoros szempilla, képes lezárni az orrlyukát, vízmegőrzés). Képes elviselni a 30 %-os vízveszteséget, ami miatt más emlős elpusztulna. Gyors rehidratáció jellemzi, 100 liter vizet 10 perc alatt képes meginni. A nőstények 3 éves korukban, a hímek 5 évesen válnak ivaréretté. A hímek versenyeznek a nőstényért. Vaskos ajkaikat csattogtatják, fejüket fel-le mozgatják, harc közben az ellenfél lábát megharapva igyekeznek földre küldeni azt. A párzás átlagosan 11-15 perc hosszú. A vemhesség 15 hónapig tart és egy borjú születik. A nőstény 1-2 évig szoptatja, gondozza a borjat.  Csoportosan élnek, 2-20 egyed alkot egy csoportot. A csoport egy domináns hímből, több nőstényből, fiatal egyedekből és borjakból áll.  A domináns hím védi a csapatot, megakadályozza a nőstények más hímekkel való párzását. Kissé agresszív faj. Növényevő, naponta 8-12 órát tölt legeléssel. 6-8-szor annyi sóra van szükségük, mint más állatoknak, így az étrendjének egyharmada sótűrő növényekből áll. A dromedárt húsáért, tejéért, gyapjújáért, bőréért hasznosítják. Ezen kívül teherhordásra használják.