Énekes papagáj | PécsZoo

Psephotus haematonotus

CSALÁD: Papagájfélék (Psittacidae)
ELTERJEDÉS: Délkelet-Ausztrália
TÖMEG: 55-85 g
ÉLETTARTAM: 15 év
ÉLŐHELY: Bokros és füves területek
ÉLETMÓD: Párokban vagy csoportosan

Ausztrália déli és keleti részén többféle élőhelyen megtalálható,  egészen 1000 m-es tengerszint feletti magasságig. Előnyben részesíti azokat a területeket, amelyeken patakok vagy folyók futnak keresztül. Elterjedési területe napjainkban a kontinens legsűrűbben lakott részének számít. Az énekes papagájok nem érzékenyek az emberi zavarásra, gyakran ellepik a part menti területek kertjeit, veteményeseit. Kis testű papagájfaj, átlagos testhossza 27 centiméter. A hímek élénkebb színűek a nőstényeknél, alapszínük zöld, a hát alsó fele vörös, hasuk sárga, az evezőtollaik és a farok felső része kék. A tojók barnás olajzöld színűek, hasuk szürkés olajzöld, a hát alsó fele zöld. A fiatal állatok a nőstényre hasonlítanak. Az énekes papagáj nevét dallamos hangjáról kapta, melyet a hímek előszeretettel hallatnak a párzási időszakban. A szeptemberben kezdődő költési időszakban erdőlakó madár, a költési időn kívül nyíltabb, füves területeken tartózkodik. Az énekes papagáj fészekrakó hely kiválasztásában nem válogatós, a leggyakrabban fatörzsekben található odúkban fészkel, de falak repedéseiben is megtalálták már fészkét. Viszonylag szapora madár, egy fészekalj akár 9 tojásból is állhat. Az énekes papagáj napjainkban az egyik leggyakoribb kedvtelésből tartott papagájfaj. Fogságban számos színváltozata kitenyésztésre került, melyek nem találhatóak meg a szabad természetben.  A fiatalon beszerzett madár könnyen szelídül,  olykor pedig néhány füttyöt vagy szót is megtanul.